Aanpassing in samentelregeling voor bloedverwante partners

Aanpassing in samentelregeling voor bloedverwante partners

Wanneer partners van dezelfde persoon schenkingen krijgen, worden ze als één schenking behandeld voor het berekenen van de schenkbelasting. Ook voor erfrechtelijke verkrijgingen geldt eenzelfde soort regeling. Voor bloedverwanten die als partner worden gezien kan dit nadelige fiscale gevolgen hebben.

Partner ben je voor de Successiewet als je 5 jaar onafgebroken op hetzelfde adres staat ingeschreven en geen samenlevingscontract hebt. Bloedverwante partners zijn dus bijvoorbeeld nog thuiswonende broers en zussen.

Om dit soort nadelige situaties te voorkomen, keurde de staatssecretaris onlangs goed dat de samentelregeling niet geldt voor bloedverwante partners, mits ze in dezelfde graad van bloedverwantschap staan.

Deze aanpassing is in werking gegaan op 23 april en werkt tot en met 5 jaar terug. Dat betekent dat belastingaanslagen tot en met 5 jaar oud herbekeken kunnen worden. Voor belastingaanslagen die onherroepelijk vaststaan, vindt de goedkeuring plaats na een verzoek om ambtshalve vermindering bij de daarvoor bevoegde inspecteur.

Vrijblijvende afspraak
Wil je meer weten over de samentelregeling? Je kunt bij ons terecht voor uitgebreid advies. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt voor een vrijblijvende afspraak.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen