Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract

Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract

Je eerste huis, een grote mijlpaal in het leven van de jongvolwassene. Klussen, verhuizen, nieuwe spullen uitzoeken, er komt veel op je pad. Maar wist je dat er in de wet niets is geregeld voor samenwoners? Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft duidelijkheid én heeft voordelen.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract (ook wel samenlevingsovereenkomst genoemd) is een contract dat twee levenspartners opstellen om belangrijke zaken met betrekking tot het samen leven te regelen. Denk aan de financiën, de kinderen en de verdeling bij eventueel uit elkaar gaan. Zo kun je aangeven welke spullen van jou persoonlijk zijn en welke spullen gezamenlijk. Zijn er schulden? Ook hierover kunnen afspraken gemaakt worden.

Duidelijkheid en voordelen

Een belangrijk aspect in een samenlevingscontract is het verblijvensbeding. Dit beding houdt in dat bij overlijden van een van de partners, de andere partner de gemeenschappelijke bezittingen mag houden. Een ander voordeel van een samenlevingscontract is dat jullie automatisch fiscaal partner (en toeslagpartner) worden. Bij de belastingaangifte geeft dit het meeste belastingvoordeel.

Het samenlevingscontract opstellen

Een samenlevingscontract kun je zelf maken en ondertekenen, maar het is verstandiger om dit te laten vastleggen bij de notaris. Op deze manier voldoet het document aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die de pensioenfondsen stellen bij de aanvraag voor Partnerpensioen.

Rol notaris

Samen met de notaris wordt het document opgesteld en achtereenvolgens getekend door beide partners. De notaris bewaart jullie samenlevingsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een samenlevingscontract eindigt meestal bij het beëindigen van de relatie, bij overlijden van een van de partners of bij een huwelijk.

Metis Notarissen adviseert je graag bij het opstellen van een samenlevingscontract en kan je juridisch bijstand geven tijdens het volledige koopproces.  Wil je meer informatie, een vrijblijvend gesprek of een offerte ontvangen? Neem hier contact op met onze specialisten!



Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen