13 sep Bedrijfsopvolging in 3 stappen
Bedrijfsopvolging is een fenomeen waar iedere ondernemer op een bepaald moment mee te maken krijgt. Vooral wanneer de onderneming een familiebedrijf betreft, kan dit soms voor ingewikkelde situaties zorgen. Reden genoeg dus om alvast eens na te denken over de opvolging van jouw familiebedrijf.
Het regelen van de opvolging van een familiebedrijf is niet niks. Idealiter kies je als ondernemer zelf een moment waarop je het bedrijf wilt overdragen. Er kan zich echter ook een onverwachte situatie voordoen waardoor je niet langer in staat bent het bedrijf te leiden. Daarnaast komt het binnen sommige familiebedrijven voor dat het onderwerp weerstand oproept. Eigenaren willen graag de controle blijven houden, kunnen niet kiezen tussen hun kinderen, of zien op tegen het onbekende van het pensioen. Vaak wordt er door de betrokken partijen binnen het familiebedrijf daarom niet voldoende nagedacht over de naderende opvolging.
Een complex proces
Wat vaststaat is dat bedrijfsopvolging een complex proces is. “Hoe ingewikkeld het ook is, bedrijfsopvolging moet zakelijk gezien goed afgehandeld worden, zeker wanneer het een familiebedrijf betreft”, vindt notaris John Diederen. Alleen dan kan de continuïteit van je onderneming worden gegarandeerd. “Om onduidelijkheden te voorkomen, is het daarom verstandig om op tijd na te denken over de opvolging van jouw bedrijf.” Uit onderzoek blijkt namelijk dat er gemiddeld zeven jaar nodig is om het complete proces van bedrijfsopvolging te doorlopen.
Opvolging van het familiebedrijf: een georganiseerd proces
Maar hoe laat je de opvolging van het familiebedrijf nu georganiseerd verlopen? Dat is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen, legt Diederen uit. Er zijn echter wel manieren om dit proces op een structurele manier tot een succesvol einde te brengen.
Stap 1: de verkenning
Het verkennen van alle mogelijkheden voelt voor veel ondernemers als de eerste stap. Dit oriëntatieproces roept vaak veel vragen op. Kan het familiebedrijf blijven bestaan zonder de huidige eigenaar? Zo ja, wie is er geschikt als opvolger? En op welke termijn zal de opvolging plaatsvinden? Belangrijk is om tijdens deze fase eens rustig de tijd te nemen om alle mogelijkheden tegen elkaar af te wegen en opkomende vragen op een rijtje te zetten.
Stap 2: de voorbereiding
De voorbereidingen op het praktisch mogelijk maken van de opvolging van het familiebedrijf kunnen. starten wanneer de oriëntatiefase voor definitieve opheldering heeft gezorgd. Een gericht overnameplan kan helpen om alles op georganiseerde wijze in gang te zetten. In een overnameplan leg je vast wat er allemaal moet gebeuren om de opvolging van het familiebedrijf te voltooien. Natuurlijk is het van groot belang om alle juridische en fiscale zaken niet te vergeten.
Stap 3: de overname
De finale stap is natuurlijk de overname zelf. Een geschikte opvolger staat met frisse zin klaar om het familiebedrijf over te nemen. Ondernemers die gekozen hebben voor een gestructureerde overdracht zouden voldoende tijd moeten hebben gehad om zich voor te bereiden op dit moment. Laat het genieten beginnen!
Vrijblijvende afspraak
Ben jij als ondernemer op het punt aangekomen waarop bedrijfsopvolging een rol begint te spelen en wil je meer informatie over hoe dit proces werkt? Je kunt bij ons terecht voor uitgebreid advies. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt voor een vrijblijvende afspraak.