31 okt Belastingplicht stichtingen en verenigingen: hoe zit het nou precies?
Stichtingen en verenigingen kunnen met verschillende belastingen te maken krijgen. Als bestuurder is het belangrijk om te weten of je daarvoor aangifte moet doen namens uw stichting of vereniging. Doet u dit niet, dan levert dit problemen op en dat wilt u natuurlijk voorkomen.
Met welke belastingen krijgen stichtingen en verenigingen te maken?
Het is wettelijk geregeld dat stichtingen en verenigingen, net als bedrijven, te maken krijgen met belastingen. Als bestuurder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de juiste feiten. Met welke soort belastingen krijgt u bijvoorbeeld te maken? En wanneer geldt de belastingplicht voor u? Ter informatie zetten wij alle belastingen die relevant zijn voor stichtingen en verenigingen op een rijtje gezet:
- BTW: Dit is belasting over de omzet en is geldig als uw stichting of vereniging ondernemer is voor de BTW.
- Vennootschapsbelasting: Dit is belasting over de winst en geldt wanneer u als stichting of vereniging een onderneming drijft.
- Loonheffingen: Dit is van toepassing als uw stichting of vereniging werknemers in dienst heeft.
Behalve met bovenstaande belastingen kan uw stichting of vereniging ook te maken krijgen met een aantal andere belastingen:
- Schenkbelasting: Als uw stichting of vereniging giften krijgt.
- Erfbelastingen: Als uw stichting of vereniging erfenissen krijgt.
- Kansspelbelasting: Als uw stichting of vereniging loterijen of kansspelen organiseert.
Is uw stichting of vereniging belastingplichtig?
Als bestuurder moet u weten of uw stichting of vereniging met deze belastingen te maken heeft. U moet dus weten of uw stichting of vereniging ondernemer is voor de BTW. En u moet nagaan of uw stichting of vereniging belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting of de loonheffingen. Als dat het geval is, moet u in principe aangifte doen voor uw stichting of vereniging. Indien u een vrijstelling hebt, hoeft dit natuurlijk niet.
Beoordeling
Op papier klinkt dit allemaal vrij vanzelfsprekend, maar het lukt niet iedereen om wijs te worden uit alle beschikbare informatie. Het kan dus het geval zijn dat een bestuurder een beoordeling moet aanvragen, omdat zijn of haar stichting of vereniging misschien aangifte moet doen. Als iemand een beoordeling aanvraagt, stuurt de Belastingdienst een vragenlijst. Op basis van de gegeven antwoorden beoordelen medewerkers van de Belastingdienst vervolgens de belastingplicht voor de BTW, vennootschapsbelasting en loonheffingen.
Nieuwe tool van de Belastingdienst
Op de website van de Belastingdienst is de speciale pagina met informatie voor stichtingen en verenigingen onlangs aangevuld met een nieuwe tool, namelijk een check voor stichtingen en verenigingen. Met behulp van de check kunnen bestuurders van stichtingen en verenigingen een beoordeling aanvragen van hun belastingplicht. Wel zo handig! Het nieuwe hulpmiddel staat op de website van de Belastingdienst.
Meer weten?
Uiteraard kunt u bij Metis Notarissen terecht voor informatie en advies over de belastingplicht voor stichtingen en verenigingen. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt voor een vrijblijvende afspraak. Of laat hier uw gegevens achter en we nemen contact met u op.