06 aug Eigen bedrijf starten? Gebruik deze checklist voor ondernemers!
Het starten van een onderneming is een uitdagende stap. Er komt veel bij kijken. Een goede voorbereiding is essentieel. Wilt u niets over het hoofd zien? Gebruik dan de uitgebreide checklist om te starten met een eigen bedrijf.
Vul uw e-mailadres in en download de gratis checklist.
Het downloaden van de checklist kan wat langer duren.
De juiste rechtsvorm: eenmanszaak, vennootschap onder firma of besloten vennootschap?
Een van de eerste beslissingen bij het starten van een eigen bedrijf is de keuze van de rechtsvorm. De rechtsvorm heeft namelijk invloed op uw aansprakelijkheid. En op uw fiscale verplichtingen. Het is ook belangrijk voor de wijze waarop u beslissingen neemt. Enkele populaire rechtsvormen zijn:
- Eenmanszaak: Eenvoudig op te richten en te beheren. U bent persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de onderneming.
- Vennootschap onder firma (VOF): Geschikt voor samenwerking met partners. Gezamenlijke aansprakelijkheid voor schulden.
- Besloten vennootschap (BV): Scheiding tussen privévermogen en bedrijfsvermogen. Aansprakelijkheid is beperkt tot het ingebrachte kapitaal.
De notaris speelt een cruciale rol bij het formaliseren van de rechtsvorm. Wat is de rol van de notaris precies? Dat leest u hier.
Essentiële documenten en overeenkomsten voor een eigen bedrijf
U heeft de rechtsvorm van uw eigen bedrijf gekozen. Het is tijd om de documentatie op orde te krijgen. Voor een onderneming zijn de juiste documenten en overeenkomsten cruciaal. Dit voorkomt misverstanden en zorgt voor duidelijke afspraken. Onze checklist helpt bij het inventariseren van de benodigde documenten.
Stap #1: Overeenkomst van maatschap
Hebt u voor een maatschap als rechtsvorm gekozen? Dan is het verstandig om afspraken met anderen vast te leggen in een maatschapsovereenkomst. Dit regelt onder andere de verdeling van winst en verlies. Maar ook inbreng van vermogen. En de manier waarop beslissingen worden genomen.
Stap #2: Persoonlijke en/of zakelijke zekerheden
Overweeg welke zekerheden u nodig heeft om doelen te bereiken. Dit kan variëren van persoonlijke garanties tot zakelijke onderpanden.
Tip: kijk goed welke zekerheden van toepassing zijn. Zeg zekerheden die niet meer van toepassing zijn op.
Stap #3: Huurovereenkomst (on)roerende zaken
Bij het huren van een bedrijfsruimte hoort een duidelijke huurovereenkomst. Wat legt u vast in een huurovereenkomst?
- Afspraken over huurprijs
- Duur van de huur
- Verantwoordelijkheden van beide partijen
- Bijzondere afspraken inzake het gebruik van bedrijfsgebouwen en machines
Tip: let goed op vanuit wiens optiek het huurcontract is opgesteld.
Stap #4: Arbeidsovereenkomst werknemers
Bij het in dienst nemen van personeel hoort een goede arbeidsovereenkomst. Wat staat er in een arbeidsovereenkomst?
- Afspraken over salaris
- Arbeidsvoorwaarden
- Secundaire arbeidsvoorwaarden
- Proeftijd
- Opzegtermijn
- Concurrentiebeding
- Geheimhoudingsbeding
- Studie- en/of onkostenregeling
- CAO
Heeft u hulp nodig bij de opzet van de arbeidsovereenkomst? Samen kijken we wat er nodig is voor een goede overeenkomst.
Stap #5: Personeelsreglement
Is er geen CAO in uw branche van toepassing? Dan is het belangrijk om een personeelsreglement op te stellen. Een personeelsreglement biedt duidelijkheid over de regels en procedures binnen uw bedrijf. Het omvat zaken zoals verlofregelingen, ziekteverzuim en gedragscodes.
Stap #6: Lease-overeenkomst
Voertuigen of machines kunnen geleased worden. Als u dit doet, is een heldere lease-overeenkomst onmisbaar. Hierin legt u de voorwaarden van de lease vast. Zoals de leaseperiode. Maar ook betalingen en onderhoudsverplichtingen. Neem ook de koopoptie mee in de overeenkomst.
Stap #7: Pachtovereenkomst
Voor ondernemers in de agrarische sector is een pachtovereenkomst essentieel. Dit regelt de huur van landbouwgrond. En de rechten en plichten van de pachter en verpachter. Wat staat er in een pachtovereenkomst? U vindt er bijvoorbeeld de duur van de overeenkomst. Maar ook de pachtprijs.
Stap #8: Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn de spelregels die u hanteert bij transacties. De algemene voorwaarden gelden zowel voor klanten als voor leveranciers. Ze bieden juridische bescherming en duidelijkheid over zaken als betalingen, leveringen en aansprakelijkheid.
Behoefte aan een solide juridische basis voor uw bedrijf?
U kunt bij ons terecht voor uitgebreide ondersteuning en juridisch advies. Met de juiste voorbereiding en begeleiding zorgt u ervoor dat uw onderneming een vliegende start maakt. Vul uw e-mailadres in in onderstaand veld, en u ontvangt de gratis checklist.
Het downloaden van de checklist kan wat langer duren.