26 mei Een testament alleen voor ouderen?
Nadenken over uw nalatenschapswensen is een belangrijk onderwerp. Wanneer u zelf niets laat vastleggen in een testament, staat er in de wet beschreven wat er met uw nalatenschap zal gebeuren. Voor een getrouwd koppel betekent dit bijvoorbeeld dat het nalatenschap, zonder anders aangegeven in een testament, automatisch naar de partner zal gaan. Een wet die voor veel getrouwde koppels als passend en zelfs gewenst ervaren zal worden.
Toch kunnen er situaties ontstaan, waarin de wensen over uw nalatenschap onduidelijk zijn en waarin uw wensen wellicht zelfs afwijken van de wetgeving hierover. Zo’n onduidelijke situatie ontstond er over het nalatenschap van een pas getrouwd Nederlands koppel.
Het jonge stel vertrok na hun huwelijk op huwelijksreis, waar zij door een voedselvergiftiging ziek werden. De vrouw overleed hier als eerste aan, maar kort daarna ook haar man. Het pasgetrouwde stel had geen kinderen en geen testament. In eerste instantie werden hun bezittingen verdeeld over beide families, maar dit werd later toch aangepast. Volgens de wet is namelijk niet de familie van de vrouw erfgenaam, maar de man. Toen zij als eerste overleed, had hij als echtgenoot recht op de erfenis. Toen hij kort na zijn vrouw ook overleed, zou de volledige erfenis volgens de wet naar zijn familie moeten gaan.
Doordat het pasgetrouwde stel hun nalatenschapswensen niet had laten vastleggen, is niet mogelijk om te bepalen wat hun wensen hierover waren geweest. Nadenken over uw nalatenschap is dan ook niet alleen van belang voor mensen op leeftijd, maar ook voor jongvolwassenen.
Metis Notarissen is er voor elke fase in uw leven en heeft specialisten in huis die ook u kunnen helpen bij het op papier zetten van uw nalatenschapswensen. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende afspraak.