Een testament alleen voor ouderen?

Een testament alleen voor ouderen?

Nadenken over uw nalatenschapswensen is een belangrijk onderwerp. Wanneer u zelf niets laat vastleggen in een testament, staat er in de wet beschreven wat er met uw nalatenschap zal gebeuren. Voor een getrouwd koppel betekent dit bijvoorbeeld dat het nalatenschap, zonder anders aangegeven in een testament, automatisch naar de partner zal gaan. Een wet die voor veel getrouwde koppels als passend en zelfs gewenst ervaren zal worden.  

 Toch kunnen er situaties ontstaan, waarin de wensen over uw nalatenschap onduidelijk zijn en waarin uw wensen wellicht zelfsMetis_notaris_testament afwijken van de wetgeving hierover. Zo’n onduidelijke situatie ontstond er over het nalatenschap van een pas getrouwd Nederlands koppel.  

Het jonge stel vertrok na hun huwelijk op huwelijksreis, waar zij door een voedselvergiftiging ziek werden. De vrouw overleed hier als eerste aan, maar kort daarna ook haar man. Het pasgetrouwde stel had geen kinderen en geen testament. In eerste instantie werden hun bezittingen verdeeld over beide families, maar dit werd later toch aangepast. Volgens de wet is namelijk niet de familie van de vrouw erfgenaam, maar de man. Toen zij als eerste overleed, had hij als echtgenoot recht op de erfenis. Toen hij kort na zijn vrouw ook overleed, zou de volledige erfenis volgens de wet naar zijn familie moeten gaan.  

 Doordat het pasgetrouwde stel hun nalatenschapswensen niet had laten vastleggen, is niet mogelijk om te bepalen wat hun wensen hierover waren geweest. Nadenken over uw nalatenschap is dan ook niet alleen van belang voor mensen op leeftijd, maar ook voor jongvolwassenen. 

 Metis Notarissen is er voor elke fase in uw leven en heeft specialisten in huis die ook u kunnen helpen bij het op papier zetten van uw nalatenschapswensen.  Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende afspraak. Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen