Een voorlopig koopcontract tekenen is zeker niet vrijblijvend!

Een voorlopig koopcontract tekenen is zeker niet vrijblijvend!

Hoera, je hebt je droomhuis eindelijk gevonden. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en in je hoofd weet je al precies hoe de inrichting uit gaat zien. Door de krapte op de woningmarkt kan het zijn dat jij je laten verleiden om snel het voorlopig koopcontract te tekenen, er zijn immers meer kapers op de kust.

Pas op voor de term ‘voorlopig’! Als kopende partij krijg je wettelijk drie dagen bedenktijd, vanaf het moment dat je het document, getekend door jou en de verkopende partij, in handen hebt. Tijdens deze drie dagen kun je, zonder opgaaf van redenen, van de koop afzien. Doe dit altijd schriftelijk (e-mail) om misverstanden te voorkomen. Daarna zit je aan de koopovereenkomst vast, tenzij er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst zijn opgenomen.

Ontbindende voorwaarden

Het contract kan ontbonden worden door het inroepen van de ontbindende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die de koper en verkoper in het koopcontract hebben opgenomen om de koop (kosteloos) te kunnen ontbinden.

De twee meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn voorbehoud van financiering hypotheek en voorbehoud van bouwtechnische keuring. Maar er zijn meer voorwaarden die opgenomen kunnen worden. Let wel, de verkopende partij is niet verplicht alle voorwaarden te accepteren. Het is daarom verstandig om de voorwaarden tijdens het bieden al kenbaar te maken. Dit kan ook in je voordeel zijn als kopende partij. Als je er bijvoorbeeld zeker van bent dat je de hypotheek rond krijgt en je niet de voorwaarde voorbehoud van financiering hoeft op te nemen in het contract, kan dit aantrekkelijk zijn voor de verkoper. Dit is immers een reden minder waardoor de koop toch niet door kan gaan.

Het is zeer belangrijk om de voorwaarden zo helder mogelijk op te stellen om juridische problemen achteraf te voorkomen. Als het contract niet op basis van de overeengekomen ontbindende voorwaarden door jou toedoen wordt verbroken, dan kost dat jou 10% van de koopsom. Metis Notarissen kan jullie informeren over de ontbindende voorwaarden en helpen bij het opstellen van het voorlopig koopcontract.

.

Onderstaand de meest voorkomende ontbindende voorwaarden op een rij:

Voorbehoud financiering hypotheek

Deze voorwaarde wordt bijna altijd afgesproken. Stel je krijgt de hypotheek niet rond voor een bepaalde datum, dan kan de koop ontbonden worden. In de regel krijg je hiervoor 6 tot 8 weken de tijd. Als koper dien je meestal minimaal twee afwijzingen van de geldverstrekker over te dragen. Deze bepalingen worden doorgaans ook in het voorlopig koopcontract opgenomen.

Voorbehoud bouwtechnische keuring

Neem altijd een technische keuring af, niet alleen als je twijfelt over de staat van de woning. Je weet dan zeker waar je aan toe bent voor nu en de toekomst. Indien uit de keuring blijkt dat het huis zware gebreken heeft kan er van de koop afgezien worden. Wel dien je van tevoren af te spreken wat precies de zware gebreken zijn. Dit wordt ook vastgelegd in het voorlopig koopcontract.

Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie

De meeste mensen sluiten een hypotheek af met NHG, er zijn namelijk een aantal voordelen zoals een lagere rente en meer zekerheid. Maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Neem deze bepaling daarom op in het voorlopig koopcontract, om af te zien van de koop als je geen hypotheek met NHG kan afsluiten.

Toestemming of vergunning van gemeente

Misschien heb je vergunningen van de gemeente nodig omdat je verbouwingsplannen hebt of ben je van plan om je onderneming te runnen vanuit je woning. Je kunt in het koopcontract opnemen dat de koop niet doorgaat als je geen toestemming van de gemeente krijgt.

Overweeg je woning of grond aan te kopen of te verkopen en zoek je een sparringpartner die je van advies voorziet en met een juridische bril over je schouder meekijkt? Bij Metis Notarissen zorgen wij ervoor dat je geen spijt krijgt van je aan-/verkoop!

Neem hier contact op voor een offerte of een vrijblijvende afspraak.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen