Erfenissen en hypotheken: waar u op moet letten volgens notaris Tim Gielens

Erfenissen en hypotheken: waar u op moet letten volgens notaris Tim Gielens cover

Erfenissen en hypotheken: waar u op moet letten volgens notaris Tim Gielens

HeNotaris Tim Gielens, een ervaren expert en allrounder in het notariaat covert erven van een huis kan een waardevolle erfenis zijn, maar er zijn ook potentiële valkuilen. In dit artikel legt notaris Tim Gielens uit wat er allemaal komt kijken bij het erven van een huis, waaronder erfbelasting, verklaring van erfrecht, akte van verdeling, belastingen en doorlopende kosten.

U heeft een huis geërfd. Dit kan een waardevolle erfenis zijn, maar er kunnen ook nog wat addertjes onder het gras liggen. Er kan bijvoorbeeld nog een hypotheek op het huis rusten of de woning is (on)zichtbaar beschadigd. Dan zijn de schulden in sommige gevallen hoger dan de waarde van de woning. Als u dan de erfenis accepteert, dan komen daar ook de schulden bij. Bedenk dus eerst of u de erfenis wel wilt aanvaarden en of u daardoor niet zelf in de problemen komt. Zijn de schulden hoger dan de waarde van de woning? Dan kunt u de erfenis verwerpen. U kunt er ook voor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Als u de erfenis hebt geaccepteerd, wat komt daar dan allemaal bij kijken?

Wie erft de woning?

“De eerste stap is controleren of de overledene een testament heeft opgesteld”, vertelt Gielens. “Als er een testament blijkt te zijn dan is het testament leidend. U moet dus eerst kijken wat er in het testament staat over de woning. Is er geen testament? Dan geldt het wettelijk erfrecht. Dat houdt in dat eerst de partner en de kinderen degene zijn die de woning erven. Zijn die er niet? Dan zijn de ouders van de overledene en diens broers en zussen erfgenaam.”

Erfbelasting

“Over een erfenis moet erfbelasting worden betaald als de erfenis boven de vrijstelling komt”, zegt Gielens. De vrijstelling voor een partner is meer dan €795.000. De vrijstelling voor een kind is iets meer dan €25.000. Om de waarde van de woning te bepalen gebruik je de WOZ-waarde, hier trekt u een eventuele hypotheek vanaf. “Is de waarde van de woning hoger dan de vrijstelling? Dan moet u erfbelasting betalen over het bedrag dat boven de vrijstelling komt. Het kan dus zo zijn dat u een flink bedrag aan erfbelasting moet betalen” vervolgt Gielens. Bent u van plan de woning te verkopen? Dan kunt u de erfbelasting betalen uit de opbrengt van de verkoop. Wilt u de woning (nog) niet verkopen? Houd er dan rekening mee dat u eventueel erfbelasting moet betalen.

Verklaring van erfrecht

Gielens vervolgt: “Als u een woning erft dan heeft u een verklaring van erfrecht nodig. In de verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. Deze verklaring wordt ingeschreven in het Kadaster. Alleen als de verklaring wordt ingeschreven kan de woning op naam van u als erfgenaam komen te staan. Dit is van belang als de woning later verkocht moet worden. Een verklaring van erfecht kunt u eenvoudig zelf aanvragen. Belangrijk dus om deze stap tijdig te voltooien.”

Akte van Verdeling

Als er meerdere erfgenamen zijn worden zij samen eigenaar van de woning. De erfgenamen moeten samen afspraken maken over de woning. Hoe worden de vaste lasten betaald? Hoe gaat het met het onderhoud? Hoe meer erfgenamen er zijn, hoe lastiger dit kan worden. “Zorg er dus voor dat u alle afspraken goed vastlegt”, zegt Gielens. “Als erfgenamen kan er worden afgesproken dat één van de erfgenamen in de woning gaat wonen. De erfgenamen moeten dit dan onderling verrekenen. Dit kan via de rest van de erfenis, met bepaalde goederen. Of in geld. De ene erfgenaam kan de andere erfgenamen een bepaald bedrag betalen zodat zij allemaal evenveel krijgen uit de erfenis.” Dit moet door een notaris worden vastgelegd in een akte van verdeling. In de akte van verdeling komt te staan hoe de erfgenamen de erfenis verdelen en dus ook de woning.

Belastingen en doorlopende kosten

“Als één van de erfgenamen in de woning gaat wonen, hoeft hij of zij geen overdrachtsbelasting te betalen. Gaat een van de erfgenamen in de woning wonen, dan moet daar inkomstenbelasting over worden afgedragen. Op de website van de Belastingdienst kunt u meer informatie vinden over de belastingen. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat zolang er nog geen besluit is genomen over de woning de doorlopende kosten wel betaald moeten worden. Als erfgenaam bent u hier verantwoordelijk voor. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheek en de kosten voor gas, water en licht”, sluit Gielens af.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan klaar met passend professioneel advies.

Het afgelopen jaar is er veel gezegd en geschreven over het afschaffen van de jubelton. De vrijgestelde schenking die gebruikt kon worden voor een eigen woning is per 1 januari aangepast. Ouders die hun kinderen graag willen helpen op de woningmarkt zijn fervent op zoek gegaan naar een oplossing. Is een familiehypotheek een goed alternatief voor ouders om kinderen te helpen? Notaris Yvonne Willemse geeft tekst en uitleg.

Naar het artikel

 



Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen