Niet vergeten: het erkennen van je kind

Niet vergeten: het erkennen van je kind

Je verwacht samen met je partner een kindje! Superleuk natuurlijk, maar misschien ook wel heel spannend. Nadat de babykleertjes zijn gekocht en het kamertje is ingericht ben je er helemaal klaar voor, toch? Nou niet helemaal… bij het krijgen van een kindje komt juridisch gezien nog heel wat kijken. Dus wat zijn nu belangrijke zaken om rekening mee te houden? Allereerst, erkenning!

Wanneer beide ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan vindt erkenning automatisch plaats. Tegenwoordig worden er echter steeds meer kinderen buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren. Gezien deze trend is het steeds belangrijker dat toekomstige ouders op de hoogte zijn van hun juridische verantwoordelijkheden. Het erkennen van je kindje is een belangrijke eerste stap. Wanneer ouders niet goed weten wat hen te doen staat, kan dit later voor veel problemen zorgen.

Juridisch gezien ouder worden
Maar wat is erkenning nou eigenlijk precies? “Kort gezegd is het de handeling waarmee je regelt dat je juridisch gezien ouder wordt van een kind”, legt notaris Yvonne Willemse uit. “Als een man en een vrouw een kind krijgen, zonder dat ze getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan is de man voor de wet niet automatisch de vader van het kind. Daarvoor moet hij eerst iets doen: het kind erkennen. Anders is hij in biologische zin wel de vader, maar erkent de wet zijn vaderschap niet”, aldus Willemse. Het wel of niet erkennen van een kind heeft dus belangrijke gevolgen voor zowel het kind als de vader.

Niet automatisch ouderlijk gezag, wel omgangsrecht
Wanneer je een kind erkent ontstaat er een familierechtelijke betrekking tussen het kind en de erkenner. Dit betekent dat er vanaf dat moment verschillende rechten en plichten ontstaan, zowel het kind als de erkenner. Willemse: “Met een erkenning krijgt de vader niet meteen het ouderlijk gezag, maar wel omgangsrecht. Dit kan goed van pas komen in het geval de relatie tussen beide ouders mis zou lopen.”

Verplicht het kind te onderhouden tot diens 21e verjaardag
Erkenning brengt echter ook onderhoudingsplicht met zich mee. Dit betekent dat de erkenner verplicht wordt het kind te onderhouden tot zijn of haar 21e verjaardag. Met erkenning krijgt het kind bijvoorbeeld ook erfrecht en kan het de achternaam van de erkenner dragen. Belangrijke zaken dus! En dan te bedenken dat dit nog maar een kleine greep is uit het lijstje van rechten en plichten verbonden aan de erkenning van een kind.

Meer informatie?
Ook al zijn het misschien niet de meest leuke zaken om over na te denken wanneer je een kindje verwacht, het op orde hebben van deze juridische bijkomstigheden is toch wel belangrijk! Heb je advies, informatie of juridische bijstand nodig op het gebied van erkenning? Neem dan gerust contact met ons op om een vrijblijvende afspraak in te plannen.



Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen