Het belang van een testament tijdens of na een echtscheidingsprocedure

Het belang van een testament tijdens of na een echtscheidingsprocedure cover

Het belang van een testament tijdens of na een echtscheidingsprocedure

Bij een echtscheiding is het van groot belang om de juridische gevolgen goed te begrijpen. Om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp hebben we notaris Marijke Poolen geïnterviewd. Ze legt uit waarom het opstellen van een testament tijdens of na een echtscheidingsprocedure essentieel is.

Volgens Poolen is het van cruciaal belang om tijdens een echtscheiding goed na te denken over de verdeling van bezittingen en vermogen. “Wanneer er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, ontstaat automatisch een huwelijksgemeenschap, ook wel bekend als de ‘gemeenschap van goederen’,” legt ze uit. Dit betekent dat zowel de bezittingen die vóór het huwelijk privé waren, als verkrijgingen uit erfenissen en schenkingen, en alles wat tijdens het huwelijk is opgebouwd, tot de gemeenschap behoren.

Veranderingen in de wetgeving omtrent gemeenschap van goederen

Echter, volgens Poolen zijn er veranderingen opgetreden in de wetgeving met betrekking tot gemeenschap van goederen. “Indien u gehuwd bent vóór 2018 en geen huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld, bent u gehuwd in gemeenschap van goederen,” verduidelijkt ze. In deze gemeenschap vallen huwelijksaanbrengsten, erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap en blijven deze privé-eigendom van de betreffende echtgenoot. Het is ook mogelijk om af te wijken van dit wettelijke systeem door huwelijkse voorwaarden op te stellen bij de notaris.

‘Wanneer er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, ontstaat automatisch een huwelijksgemeenschap, ook wel bekend als de ‘gemeenschap van goederen.’

Het belang van een testament tijdens of na een echtscheidingsprocedure

Poolen benadrukt dat het opstellen van een testament tijdens of na een echtscheidingsprocedure van groot belang is. “Een testament geeft u de mogelijkheid om uw nalatenschap zelf vorm te geven,” zegt ze. “Het stelt u in staat om specifieke wensen en instructies vast te leggen met betrekking tot de verdeling van uw vermogen en eventuele zorg voor uw kinderen.” Ze adviseert om een testament op te stellen dat past bij uw persoonlijke situatie en uw gewenste verdeling van bezittingen na een echtscheiding.

Belangrijke momenten tijdens een echtscheidingsprocedure

Tijdens een echtscheidingsprocedure zijn er twee belangrijke momenten: het indienen van het verzoek tot echtscheiding en de inschrijving van de rechterlijke beschikking tot echtscheiding. Poolen legt uit dat het indienen van het verzoek ervoor zorgt dat er geen gemeenschappelijke bezittingen meer bijkomen. “Dit is het moment waarop het vermogen wordt ‘bevroren’, wat betekent dat er geen wijzigingen kunnen worden aangebracht in de gemeenschappelijke bezittingen,” legt ze uit. Het is belangrijk om tijdens deze fase na te denken over het opstellen of wijzigen van een testament.

Bijwerken van uw testament na de rechterlijke beschikking

Zodra de rechterlijke beschikking tot echtscheiding is ingeschreven, wordt het huwelijk officieel ontbonden. Poolen benadrukt dat dit het moment is om uw testament bij te werken. “Nu uw huwelijk is beëindigd, is het essentieel om ervoor te zorgen dat uw testament overeenkomt met uw nieuwe situatie,” adviseert ze. Het bijwerken van uw testament biedt de zekerheid dat uw wensen en instructies met betrekking tot de verdeling van uw vermogen en de zorg voor uw kinderen up-to-date zijn.

‘Een testament geeft u de mogelijkheid om uw nalatenschap zelf vorm te geven, specifieke wensen en instructies vast te leggen met betrekking tot de verdeling van uw vermogen en eventuele zorg voor uw kinderen.’

Tot slot

Al met al benadrukt Poolen het belang van een testament tijdens of na een echtscheidingsprocedure. Het opstellen van een testament geeft u de controle over uw nalatenschap en zorgt ervoor dat uw bezittingen en vermogen op de gewenste manier worden verdeeld. Het is raadzaam om tijdens een echtscheiding de hulp van een ervaren notaris in te schakelen om u te begeleiden bij het opstellen of wijzigen van uw testament, zodat u met een gerust hart de volgende fase van uw leven kunt ingaan.

Meer weten over testamenten?

Uiteraard kunt u bij Metis Notarissen terecht voor uitgebreid advies over testamenten, nalatenschappen en het regelen van een erfenis. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt voor een vrijblijvende afspraak. Of laat hier uw gegevens achter en we nemen contact met u op.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen