Het energielabel is wettelijk verplicht bij de verkoop van uw woning

Het energielabel is wettelijk verplicht bij de verkoop van uw woning

Begin 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is bedoeld als stimulans om na te denken over energiezuinige verbeteringen van de woning. Bij de verkoop of nieuwe verhuur moet dit label definitief gemaakt worden. De verkopende partij is wettelijk verplicht om dit definitieve energielabel aan te vragen en bij de overdracht van de woning te leveren.

Een energielabel geeft een indicatie van hoeveel (of hoe weinig) energie er verbruikt wordt in een woning. De schaal van het label loopt van A tot en met G. Woningen met een A-label zijn het zuinigst, woningen met een G-label scoren daarentegen zeer slecht. Dit geeft een indicatie van de verwachten energiekosten.

Energielabel van A t/m G

Bij een woning met energielabel A, het groene energielabel, zijn er weinig verbeterpunten, hier gaat het meestal om nieuwbouwwoningen. Deze zijn vaak iets duurder in aanschaf. De meeste woningen in Nederland scoren tussen B en C. De woningen verspillen niet echt veel energie maar er is ruimte voor verbetering. En huis met energielabel D levert minder op dan een woning met label A, door bijvoorbeeld extra isolatie kan er veel geld op de energierekening bespaard worden. Woningen met label E, F en G, de zogenoemde rode labels, scoren beduidend slecht. Bij dergelijke huizen zijn hoge investeringen nodig om te stijgen op de energieladder. De verkoopprijs is vaak lager waardoor er ruimte is voor investeringen.

Bij de aankoop van een huis ontvangt u een energielabel. Dit geldt ook voor mensen die een huis gaan huren, u ontvangt het label van de verhuurder. Het energielabel mag eerder al worden overhandigd, maar moet uiterlijk worden afgegeven bij de officiële overdracht van de woning, dus op het moment dat de akte van juridische levering (het uitvoeren van de koopovereenkomst) getekend wordt.

U overweegt een woning of grond aan te kopen of te verkopen en u zoekt een sparringpartner die u van advies voorziet en met een juridische bril over uw schouder meekijkt? Bij Metis Notarissen zorgen wij ervoor dat u geen spijt krijgt van uw aan-/verkoop. Neem contact op met één van onze specialisten voor meer informatie.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen