Hoe geeft u een belastingvrije schenking in 2021?

Hoe geeft u een belastingvrije schenking in 2021?

Decembermaand = feestmaand. Een ideale gelegenheid om een schenking te doen. Aan uw kinderen, kleinkinderen, of iemand anders die u dierbaar is… Maar er is nóg een reden om juist deze maand te schenken. U kunt dan namelijk nog snel profiteren van de belastingvoordelen die gelden voor het kalenderjaar 2021. Tot welk bedrag is een schenking belastingvrij in 2021? Dat hangt af van de relatie tussen schenker en ontvanger. En van het doel waarvoor het geld wordt gebruikt. We hebben de schenkingsvrijstellingen 2021 voor u op een rij gezet.

Belastingvrije schenking in geld

In 2021 mag iedereen belastingvrij een schenking doen ter waarde van € 3244. Dit bedrag is, in verband met de corona crisis, tijdelijk met € 1000 verhoogd. Ouders of pleegouders mogen  aan hun kind zelfs een Metis_belastingvrij schenkenbedrag tot € 6604 belastingvrij schenken. Naast deze jaarlijkse schenking mag u als ouder één keer in uw leven een hoger bedrag belastingvrij schenken. U kunt dan gebruikmaken van de eenmalige verhoogde vrijstelling  In 2021 mag dit bedrag maximaal € 26.881 zijn. Wilt u uw kinderen helpen met de financiering van een dure studie of een koopwoning? Dan kunt u uw kinderen respectievelijk een bedrag van maximaal € 55.996  en € 105.302 belastingvrij schenken.

Let op! Als u gebruik wilt maken van de verhoogde vrijstelling mag u niet ook in hetzelfde jaar belastingvrij schenken tot het bedrag van € 6604. De schenkingsvrijstellingen voor 2021 vindt u terug op de website van de Belastingdienst.

Schenking in natura

Bij een schenking kan het naast geld ook gaan om spullen van waarde, zoals kostbare kunst of sieraden, een auto, een reis of een woning. Afhankelijk van de waarde van de schenking moet de ontvanger ook over deze gift aangifte doen bij de belastingdienst. Maar hoe bepaalt u de waarde van een gift? Meestal gaat de belastingdienst uit van de marktwaarde, de prijs die iets had opgeleverd als het op de dag van de schenking was verkocht. Bij een woning is dit bijvoorbeeld de WOZ-waarde, een auto de ANWB/BOVAG-koerslijst en bij kunst of antiek de verzekerde waarde.

De specialisten van Metis

Krijgt de ontvanger meerdere schenkingen van dezelfde persoon? Dan moeten zij de bedragen bij elkaar optellen. Dit geldt ook als zij van elke ouder afzonderlijk een schenking krijgen. Partners worden door de belastingdienst wel gezien als één persoon. Onze specialisten zijn, gezien onze specifieke deskundigheid, de aangewezen personen om u te wijzen op de gevolgen van bepaalde wetgeving en de belastingvoordelen. Wilt u meer informatie over belastingvrij schenken of liever een persoonlijk advies? Neem contact op met onze specialisten.

Lees ook:

 Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen