Hoe geeft u een belastingvrije schenking?

Hoe geeft u een belastingvrije schenking?

U geeft iets aan iemand en u hoeft er niets voor terug. Een cadeau of een geldbedrag geven is altijd plezierig natuurlijk! Of heeft de ontvanger te maken met een schenking? Wat is het verschil tussen een schenking en een cadeau? Over een cadeau betaalt u doorgaans geen schenkbelasting. Toch zijn er een aantal uitzonderingen, met name als een cadeau van grote waarde is. Een auto bijvoorbeeld of waardevolle kunst en antiek.

Een belastingvrije schenking in geld

In 2020 mag iedereen belastingvrij een schenking doen ter waarde van € 2208. Ouders of pleegouders mogen zelfs een schenken_notarisbedrag tot € 5515 belastingvrij schenken. Naast deze jaarlijkse schenking mag u als ouder één keer in uw leven een hoger bedrag belastingvrij schenken. U kunt dan gebruik maken van de eenmalige verhoogde vrijstelling  In 2020 mag dit bedrag maximaal € 26.457 zijn.

Wilt u uw kinderen helpen met de financiering van een dure studie of een koophuis? Dan kunt u uw kinderen respectievelijk een bedrag van maximaal € 55.114  en € 103.643 belastingvrij schenken. Let op! Als u gebruik wilt maken van de verhoogde vrijstelling mag u niet ook in hetzelfde jaar belastingvrij schenken tot het bedrag van € 5515.  Of de ontvanger al dan niet schenkbelasting moet betalen hangt dus af van de relatie die zij hebben met u als schenker en ook het doel dat zij hebben voor het geld. De schenkingsvrijstellingen voor 2020 vindt u terug op de website van de Belastingdienst.

Schenking in natura

Bij een schenking kan het naast geld ook gaan om spullen van waarde, zoals kostbare kunst of sieraden, een auto, een reis of een woning. Afhankelijk van de waarde van de schenking moet de ontvanger ook over deze gift aangifte doen bij de belastingdienst. Maar hoe bepaalt u de waarde van een gift? Meestal gaat de belastingdienst uit van de marktwaarde, de prijs die iets had opgeleverd als het op de dag van de schenking was verkocht. Bij een woning is dit bijvoorbeeld de WOZ-waarde, een auto de ANWB/BOVAG-koerslijst en bij kunst of antiek de verzekerde waarde.

De specialisten van Metis

Krijgt de ontvanger meerdere schenkingen van dezelfde persoon? Dan moeten zij de bedragen bij elkaar optellen. Dit geldt ook als zij van elke ouder afzonderlijk een schenking krijgen. Partners worden door de belastingdienst wel gezien als één persoon. Onze specialisten zijn, gezien onze specifieke deskundigheid, de aangewezen personen om u te wijzen op de gevolgen van bepaalde wetgeving en de belastingvoordelen.

Lees ook:

Wilt u meer informatie over belastingvrij schenken of liever een persoonlijk advies? Neem contact op met onze specialisten.

 Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen