In gesprek met Rob van Amelsvoort

In gesprek met Rob van Amelsvoort

Interviewvragen aan Rob van Amelsvoort

Kandidaat- notaris

Afdeling Personen & Familierecht

  1. Wie is Rob van Amelsvoort? Een korte introductie.

Vanaf mijn 12e wist ik al dat ik notaris wilde worden en na mijn middelbare schooltijd op het Trevianum te Sittard ben ik dan ook Notarieel Recht gaan studeren aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. In het tweede jaar van mijn studie ben ik begonnen op de vrijdagen als werkstudent bij Het Notarishuys/Notariskantoor Dreessen & Schulpen te Sittard, een van de voorlopers van Metis. Inmiddels ben ik acht jaar werkzaam als kandidaat-notaris. Ik ben getrouwd met Manon en wij hebben twee kinderen, dochter Flore van 3 en zoon Olivier van 1. Uiteraard spendeer ik veel van mijn vrije tijd aan mijn gezin. Ik houd daarnaast van fietsen, zowel op de racefiets als fietsen met mijn kinderen. Verder houd ik van tuinieren, lezen en kunst.

  1. Waarom werkt u voor Metis Notarissen (en niet bij de concurrent?)

Tijdens de studie Notarieel Recht worden alle mogelijke notariële vakgebieden gedoceerd, zowel civielrechtelijk als fiscaalrechtelijk. De studie is dan ook erg breed. Het is in mijn optiek onmogelijk om specialist te zijn op alle rechtsgebieden, terwijl dat van een notaris wel vaak wordt verwacht. Het grote voordeel van werken bij Metis Notarissen is dat het een grotere organisatie is waardoor ik de mogelijkheid heb om me verder te verdiepen in de onderdelen van het recht waar ik goed in ben en waar mijn interesse ligt.  Door de korte communicatielijnen is onderling overleg makkelijk en worden dossiers regelmatig doorgeschoven naar de collega, die specialist is in het betreffende rechtsgebied. 

  1. Welke eigenschappen dient een goede kandidaat-notaris te hebben?

Een goede notaris dient uiteraard optimale en actuele kennis van het recht te hebben. Verder moet je in staat zijn om een complexe materie te vertalen naar een begrijpelijk iets. Ik vergelijk het vaak met een bezoek aan een arts, ook dan wil je weten wat je hebt/wat er speelt. Je moet goed kunnen luisteren en je kunnen inleven in de situatie en emoties van een cliënt. Tot slot dien je als kandidaat-notaris te allen tijde onpartijdig te zijn en je niet te laten leiden door voorkeuren of emoties.

  1. Uw specialisatie is Personen & Familierecht, waarom heeft u voor deze specialisatie gekozen?

 Ik ben geïnteresseerd in de levensverhalen van mensen. Het mooiste aan het Personen & Familierecht is het veelvuldige contact met cliënten. Het rechtsgebied is heel breed en je bent betrokken bij cliënten op mooie en helaas ook op minder mooie momenten. Zo kan het zijn dat ik ’s ochtends een testament moet passeren in een hospice of op een intensive-care, terwijl ik ’s middags een gelukkig stel aan tafel heb zitten dat ik mag adviseren over de gevolgen van hun voorgenomen huwelijk. 

  1. Wat vindt u leuk aan uw werk als kandidaat-notaris?

 De afwisseling, elke dag is anders. Ook elk dossier is anders, je hebt te maken met verschillende mensen met verschillende gezinssamenstellingen, verschillende wensen en verschillende fases in iemands leven. Het vorenstaande maakt het werk voor mij juist zo interessant.

  1. En wat vindt u minder leuk?

Ik kan eigenlijk niets concreets bedenken. Zoals gezegd, wilde ik al vroeg notaris worden. Van deze keuze heb ik tot op de dag van vandaag geen seconde spijt gehad.  Natuurlijk heb ik ook weleens een dag geen zin, zoals iedereen wel heeft. Maar op kantoor gaat dat gevoel al snel weer weg.

  1. Wat zijn de uitdagingen binnen uw werk?

 Elk huisje heeft zijn kruisje. Voor de buitenwereld is vaak elk gezin gelukkig en succesvol. Aan tafel vertellen cliënten hun “echte” verhaal. Voor mij zit de uitdaging erin om voor elke situatie een goede oplossing te bedenken. Hierbij speelt mijn onpartijdigheid een grote rol, waardoor ik ook al menig geschil heb kunnen beslechten.

  1. Heeft u naast uw werk als kandidaat-notaris nog andere activiteiten?

 Ik ben lid van de Lions Club Ambt Born. Op dit moment maak ik deel uit van de Fundraisingcommissie. Wij zijn thans bezig met het voorbereiden van een (meerjaren)plan om activiteiten te ontplooien voor het ondersteunen van (lokale) doelen of projecten.

  1. Hoe denkt u dat een notariskantoor er over 10 jaar uitziet?

 Ik verwacht dat de digitalisering verder een opmars gaat maken.  Net zoals de afgelopen 10 jaar zijn er veel zaken gewijzigd zoals het digitaal opvragen van persoonsgegevens bij een gemeente of het inschrijven van stukken bij de Kamer van Koophandel. Ook in de komende 10 jaar zullen er mijns inziens dergelijke ontwikkelingen volgen. Het vorenstaande doet echter niet af aan het feit dat binnen de beroepsgroep klassieke normen en waarden blijven gelden. De notaris is en blijft een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Er kan veel via mail of skype, maar echte persoonlijke zaken worden bij voorkeur aan tafel besproken. 

  1. Waar hoopt u zelf te staan over 10 jaar?

 Over 10 jaar hoop ik notaris te zijn (bij voorkeur overigens een stuk eerder). Als notaris is het belangrijk om een netwerk op te bouwen en te onderhouden. Ik ben altijd zeer actief met acquireren, maar de beste reclame blijft mond-tot-mond reclame. Mensen die tevreden zijn over de werkzaamheden die ik voor hen heb verricht, zijn de beste ambassadeurs van Metis Notarissen en van mijzelf.