Juriste Kim Peeters weet wel raad met het notariaat

Juriste Kim Peeters weet wel raad met het notariaat cover

Juriste Kim Peeters weet wel raad met het notariaat

Maak kennis met Kim Peeters, juriste onroerend goed bij Metis Notarissen. Met haar jarenlange ervaring op juridisch vlak weet Kim van aanpakken. De wereld van het kopen en verkopen van onroerende zaken kent voor haar dan ook geen geheimen. Hoog tijd om nader kennis te maken!

Dagelijks stapt onze juriste op de fiets om de 1,5 kilometer van haar huis in Linne naar kantoor in Roermond af te leggen. Als moeder van twee zonen en echtgenote van een ondernemer is deze fietstocht voor Kim vaak echt even een moment van ontspanning. Naast haar drukke werk- en gezinsleven maakt Kim natuurlijk ook nog tijd vrij voor haar eigen hobby’s. Zo is ze op wekelijkse basis actief als altsaxofonist in de harmonie van Linne.

Een heel sociaal vakgebied
Na haar studie Nederlands recht in Maastricht ging Kim direct aan de slag als juriste bij verschillende rechtsbijstandsverzekeringen. “Ik wist altijd al dat ik iets met mensen wilde doen”, vertelt Kim. “Dat is natuurlijk een heel breed idee, maar na een aantal oriënterende beroepskeuzetesten bleek dat een juridische carrière goed bij mij zou passen.” En niets is minder waar gebleken!

Het werken met mensen komt in haar werk als juriste namelijk veel terug. “Er wordt vaak gedacht het notariaat stoffig is en dat juristen en notarissen alleen maar achter de computer zitten, maar dat klopt helemaal niet. Er komt juist veel meer bij kijken”, zegt Kim. “Ik heb elke dag veel contact met cliënten en moet voor iedereen de juiste gepersonaliseerde juridische oplossingen zien te vinden. Ik werk echt op persoonlijk vlak met mijn cliënten samen en heb dan ook nauw contact met ze. Ik wil ervoor zorgen dat zaken juridisch gezien staan als een huis. Daar zijn heel wat skills en en genoeg mensenkennis voor nodig”, stelt Kim.

“Ik werk op persoonlijk vlak met mijn cliënten samen. Ik zorg ervoor dat zaken juridisch staan als een huis.”

Om dit vooroordeel over het notariaat weg te halen mag het imago van het notariaat wel wat opgefrist worden vindt Kim. “Wanneer jonge mensen kiezen voor een rechtenstudie denken ze vaak toch eerder aan een ‘spannend’ beroep zoals dat van advocaat. Het notariaat is waarschijnlijk niet het eerste waar ze aan denken en dat is jammer”, aldus Kim. Onze juriste vindt dat de veelzijdigheid van het notariaat meer onder de aandacht mag worden gebracht bij studenten die nog een beroepskeuze moeten maken. “Het notariaat mag meer gaan leven onder de jongere generatie”, zegt Kim.

Geen dag is hetzelfde
Als specialist op het gebied van onroerend goed is Kim betrokken bij alles wat te maken heeft met het kopen en verkopen van onroerend goed. Kim vertelt: “Iemand wordt pas eigenaar van een stuk grond op het moment dat er een notariële akte ligt die is ingeschreven bij het kadaster.” Als jurist zorgt Kim ervoor dat die akte helemaal klopt. “Het is dus echt heel breed werk”, vertelt Kim. “Sommige dossiers zijn rechttoe rechtaan terwijl ik andere zaken echt moet uitpluizen.” Kim ziet het dan ook als een uitdaging om iedere juridische puzzel op te lossen en telkens dieper het vakgebied in te duiken.

Kim vertelt: “Dit was eigenlijk tegen mijn verwachting van het notariaat in. Ik had een heel georganiseerd beeld in mijn hoofd, maar dat blijkt eigenlijk helemaal niet te kloppen. Het afwisselende aspect van het werk heeft me de afgelopen jaren echt positief verrast.” Een dag gaat dan ook nooit zoals Kim deze gepland heeft. “Ik heb altijd dossiers klaarliggen waar ik aan wil beginnen, maar wanneer een klant belt of mailt krijgt dit toch voorrang. Dus om 9.00 uur ‘s ochtends is mijn hele planning eigenlijk al door de war”, lacht Kim. Gelukkig is dit voor onze juriste geen enkel probleem. “Persoonlijk vind ik het juist leuk om ad hoc te werken. Die uitdaging houdt me scherp”, stelt Kim.

Alles onder één dak
Kim benadrukt dat één van de sterke punten van Metis is dat er voor elke vakgebied een gespecialiseerde notaris beschikbaar is. “Als ik een dossier krijg met buitenlandse klanten waar een vererving in zit dan hoef ik niet naar andere kantoren uit te wijken. Ik kan gewoon intern mijn collega’s benaderen. In principe kunnen cliënten hun hele persoonlijke leven bij ons neerleggen en dan zorgen wij ervoor dat alles juridisch gezien in orde komt”, zegt Kim. Dit komt de snelheid en service van Metis natuurlijk alleen maar ten goede en biedt cliënten extra voordeel.

“Cliënten kunnen hun hele persoonlijke leven bij ons neerleggen. Wij zorgen er wel voor dat alles juridisch gezien geregeld wordt.”

Kim ervaart de hechte samenwerking met haar collega’s dan ook als heel prettig. “Ons team is echt heel leuk en dat maakt dat ik elke dag met goede zin naar kantoor kom. Natuurlijk zijn ook dagen waarop het even tegenzit, maar dan zorgen we er samen toch voor dat we de dag goed doorkomen en positief afsluiten”, aldus Kim.

Wat bijdraagt aan de goede sfeer op kantoor is dat de vestiging van Metis in Roermond veel vaste klanten heeft die regelmatig terugkomen. Kim: “We horen vaak dat mensen via via bij ons terechtkomen. We zitten nu zo’n drie jaar in Roermond en hebben eigenlijk nog niet heel veel aan werving hoeven te doen, terwijl we toch een constante klantenstroom zien. Hier zijn we natuurlijk ontzettend blij mee.” Metis probeert deze laagdrempeligheid alleen maar te stimuleren. “Mensen kunnen bij ons altijd even binnenlopen met een korte vraag. Wij maken maar al te graag even tijd”, zegt Kim.

Een blik op de toekomst
Kim heeft het vakgebied de afgelopen jaren zeker zien veranderen. “Mensen zijn veel mondiger dan vroeger. Ze verwachten veel sneller antwoord op hun vragen en dat maakt dat het werk steeds meer onder druk staat”, geeft Kim aan. Een opvallende verandering is ook dat mensen steeds meer zaken zelfstandig proberen te regelen. Digitalisering speelt hierin een grote rol. Kim vertelt: “Mensen denken vaak dat ze hun zaken zelf wel kunnen regelen en onze hulp niet nodig te hebben. Gezien het maatschappelijke belang dat het notariaat heeft vind ik dit wel een zorgelijke ontwikkeling. Een stuk persoonlijk advies valt door digitalisering weg en dit kan in de toekomst nog wel problemen opleveren.”

Kim ziet het onderstrepen van het belang van de notaris dan ook als de grootste uitdaging van de toekomst. “Als notariaat is het van belang dat we onze waarde blijven benadrukken. Juridische zekerheid is ontzettend belangrijk en het is hoofdzaak dat mensen dit blijven inzien. Een notaris biedt 100% rechtszekerheid en het is cruciaal dat dit niet wordt onderschat”, sluit Kim af.

Meer weten?
Wil je graag in contact komen met Kim over zaken die betrekking hebben op onroerend goed? Neem dan contact met ons op!Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen