Juriste Monique Kouwenberg vaart haar eigen koers

Juriste Monique Kouwenberg vaart haar eigen koers

Maak kennis met Monique Kouwenberg, een duizendpoot bij Metis Notarissen. Met het opstellen van personen en –familierecht akten, het adviseren over buitenlands recht, het doen van besprekingen en begeleiden van stagiaires is zij een veelzijdig juriste. Met ruim vier jaar ervaring bij ons notariskantoor is Monique gespecialiseerd in personen en –familierecht en in internationaal privaatrecht. Hoog tijd om haar voor te stellen!

Jurist, advocaat of astronoom?
Van jongs af aan wist Monique al wat zij wilde worden: jurist, advocaat of astronoom. Dat laatste was niet voor haar weggelegd: “Talent voor exacte vakken had ik niet, een studie sterrenkunde was dan ook niet voor mij weggelegd”. Monique heeft het pad naar juriste ook niet op de gebruikelijke manier bewandeld: ze runde vanaf haar twintigste levensjaar samen met haar familie vijftien jaar lang een computerzaak. Toch bleef haar jeugddroom kriebelen en ze besloot naast haar werkzaamheden in de onderneming in deeltijd rechten te gaan studeren. Tijdens haar studie deed zij ervaring op bij verschillende advocaten en –notariskantoren. In 2004 besloot zij te stoppen met de onderneming om fulltime te gaan werken in de juridische sector.

Elke dag is er wel een nieuwe juridische uitdaging
Inmiddels werkt Monique alweer een tijd als juriste personen en –familierecht en internationaal privaatrecht. Monique: “Ik vind mijn werkzaamheden op het gebied van internationaal privaatrecht erg interessant en afwisselend. Ik krijg de kans om internationale problemen op te lossen en mij bezig te houden met zaken die meerdere landen aangaan. De zoektocht naar welk recht van toepassing is en welke juridische gevolgen dat heeft, is het leukste deel van mijn werk. Soms ben ik echt verrast door het antwoord en als ik mijn cliënten daarmee kan helpen, geeft dat veel voldoening. Ik vind het ook fijn dat ik bij het uitzoeken en oplossen van een internationale casus kan sparren met mijn leidinggevende, Marijke Poolen. Wij vormen samen een goed team! Bovendien zijn er niet veel kantoren die internationaal privaatrecht uitoefenen, dus het is extra bijzonder dat wij dit wel doen.”

“Ik krijg bij Metis de kans om internationale problemen op te lossen en me bezig te houden met grote zaken die meerdere landen aangaan.”

Moniques werk als juriste internationaal privaatrecht brengt de nodige uitdagingen met zich mee, zo vertelt ze: “Natuurlijk kun je niet van alle landen ter wereld de wetgeving kennen. Bij vragen over bijvoorbeeld het Amerikaans recht wordt het extra lastig, omdat elke staat zijn eigen wetgeving kent en het rechtsstelsel daar anders werkt dan bij ons. In het civiele rechtssysteem kan het recht vooral in wetten en regelgeving worden gevonden, terwijl in de Verenigde Staten, dat een common-law stelsel kent, jurisprudentie de belangrijkste bron is van het recht. Dit kan het oplossen van een juridische casus bemoeilijken.”

Monique is altijd bezig met haar kennis up-to-date te houden. “Het is erg van belang op de hoogte te blijven van alle belangrijke internationale verdragen en verordeningen, zodat ik mijn cliënten op de juiste wijze kan informeren. Daarom verdiep ik mij regelmatig in de literatuur en in nationale en internationale jurisprudentie. Ook is het fijn dat ik bij Metis Notarissen de ruimte krijg om mijn kennis bij te spijkeren. Zonder deze kennisvergaring kun je een cliënt met een internationale casus niet goed adviseren.”

Wat dat betreft zit Monique bij Metis Notarissen sowieso goed op haar plek, vertelt ze enthousiast. “We zijn een redelijk groot kantoor, waar een informele sfeer heerst en iedereen de vrijheid krijgt om zelfstandig te werken. Dat vind ik persoonlijk erg prettig. Je moet natuurlijk wel even overleggen met de notaris als je een bepaalde conclusie in een dossier bereikt, maar dat is natuurlijk nooit verkeerd!”

Photographer: Anne Lefevre | Copyright: Anne Lefevre

Het vak blijft in beweging
Volgens Monique wordt het juridisch vak steeds informeler. Ze vergelijkt haar eerste baan in het notariaat met hoe het nu gaat: “Ik merk dat het vak de afgelopen jaren erg is gecommercialiseerd. Doordat de prijzen niet meer vastliggen, is een notariskantoor meer een commerciële onderneming geworden dan een traditionele beroepsgroep. De omgang tussen notarissen en medewerkers onderling is ook informeler geworden. Vroeger moest ik bijvoorbeeld ‘meneer’ zeggen tegen de notaris, maar dat hoeft gelukkig niet meer. ”Ze voegt er lachend aan toe: “Bovendien werk ik nu voor een vrouwelijke notaris, dus ‘meneer’ zeggen zou sowieso niet passend zijn.”

Monique merkt op dat haar vak als jurist voortdurend in beweging is en steeds verder digitaliseert. In België zijn ze bijvoorbeeld al zover dat er middels een digitale volmacht akten kunnen worden ondertekend. Ook in Nederland zijn ze bezig met het digitaliseren van het notariaat. Maar betekent dit dan dat het werk van een notaris of jurist overbodig wordt? Absoluut niet, vindt Monique: “Als notaris en jurist begeleidt je mensen bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld het aangaan van een huwelijk of andere relatievorm, de aankoop van een eigen woning en het overlijden van een dierbare. Dat zijn allemaal gebeurtenissen waar een hoop emoties bij komen kijken en mensen een beetje extra hulp en steun kunnen gebruiken in de vorm van een persoonlijk gesprek.”

“Ondanks de digitalisering van het notariaat wordt mijn werk als jurist absoluut niet overbodig. Niks gaat boven face-to-face contact met cliënten.”

Monique ontvangt ook geregeld leuke reacties van cliënten. “Het is fijn te horen dat je mensen goed hebt kunnen helpen met hun vragen of juridische casus. Dat maakt het werk alleen maar leuker!”

Meer weten?
Wil je graag in contact komen met Monique over zaken die betrekking hebben op het personen- en familierecht of het internationaal privaatrecht? Neem dan contact met ons op!Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen