Let op: kamerverhuur zonder toestemming leidt tot openbare verkoop woning

Let op: kamerverhuur zonder toestemming leidt tot openbare verkoop woning cover

Let op: kamerverhuur zonder toestemming leidt tot openbare verkoop woning

Een echtpaar uit Arnhem moet hun woning in het openbaar laten verkopen, omdat zij zonder toestemming van hun hypotheekverstrekker Obvion kamers hebben verhuurd. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald in een uitspraak die nog niet is gepubliceerd.

Het echtpaar had een hypotheek afgesloten bij Obvion voor de aankoop van hun woning. In de hypotheekvoorwaarden stond dat zij alleen mochten verhuren als zij daarvoor schriftelijke toestemming hadden gekregen van Obvion. Het echtpaar had die toestemming niet gevraagd en dus ook niet gekregen. Toch verhuurden zij meerdere kamers in hun woning aan studenten.

Obvion kwam hierachter en sommeerde het echtpaar om de kamerverhuur te staken en de huurders uit de woning te zetten. Het echtpaar weigerde dit te doen. Obvion startte daarop een procedure om de woning in het openbaar te mogen verkopen. De rechtbank gaf Obvion gelijk, maar het echtpaar ging in hoger beroep.

Het echtpaar voerde aan dat Obvion geen redelijk belang had bij de openbare verkoop, omdat zij hun hypotheeklasten betaalden en Obvion geen nadeel ondervond van de kamerverhuur. Het hof verwierp dit argument. Het hof oordeelde dat Obvion wel degelijk een redelijk belang had, omdat het echtpaar de hypotheekvoorwaarden had geschonden en Obvion daardoor meer risico liep. Obvion had duidelijk gemaakt waarom zij geen toestemming gaf voor de kamerverhuur. Er golden namelijk andere voorwaarden, bijvoorbeeld op het vlak van de inkomenstoets. Ook hanteerde Obvion andere rentetarieven voor hypotheken waarbij wel kamerverhuur was toegestaan.

Het hof stelde ook vast dat het echtpaar de hypotheek maandelijks niet kon betalen als de huurinkomsten zouden wegvallen. Daarbij had het echtpaar Obvion onvoldoende op de hoogte gehouden van hun financiële situatie. Obvion had het echtpaar tijdig gewaarschuwd en had hen een redelijke termijn gegund om alsnog aan hun verplichtingen te voldoen. Het echtpaar had hier geen gebruik van gemaakt. Het hof bekrachtigde daarom het vonnis van de rechtbank en stond de openbare verkoop van de woning toe.

Let dus goed op wanneer u uw woning (deels) wilt verhuren. U heeft daarvoor toestemming nodig van uw hypotheek verstrekker. Doet u dat niet, dan kan dat grote gevolgen hebben.

Heeft u vragen over uw hypotheekvoorwaarden of over de gevolgen van kamerverhuur voor uw woning? Neem dan contact op met Metis Notarissen. Wij kunnen u adviseren over uw rechten en plichten als huiseigenaar en u helpen om problemen met uw hypotheekverstrekker te voorkomen of op te lossen. Vul het contactformulier in. Wij staan voor u klaar met deskundig en persoonlijk advies.



Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen