Maastricht voert opkoopbescherming in voor woningen per 1 oktober 2022

Maastricht voert opkoopbescherming in voor woningen per 1 oktober 2022

In Maastricht geldt er sinds 1 oktober 2022 een opkoopbescherming voor woningen. Dat betekent dat woningen alleen nog onder bepaalde voorwaarden kunnen worden aangekocht om meteen daarna te worden doorverhuurd.

Met de opkoopbescherming wil de gemeente Maastricht woningzoekenden meer kans geven bij het kopen van een woning ten opzichte van beleggers en bedrijven. Verder beoogt de gemeente bij te dragen aan de sociale cohesie van wijken, door het aantal wisselende bewoners te beperken.

WOZ-waarde tot € 355.000

De opkoopbescherming geldt voor bestaande woningen met een WOZ-waarde tot € 355.000 (Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-grens peildatum 1 januari 2022). De datum van inschrijving van de akte van levering in het Kadaster door de notaris moet na 30 september 2022 liggen. De boete bij een eerste overtreding bedraagt € 22.500,- en kan oplopen tot een bedrag van € 45.000,-.

Voorwaarden

Met de opkoopbescherming mag een woning alleen nog verhuurd worden als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo mag een woning na aankoop wel verhuurd worden aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen). Verhuur is daarnaast toegestaan als de koper eerst zelf minimaal 1 jaar in de woning woont en deze pas daarna verhuurt voor maximaal 12 maanden. Toeristische verhuur wordt door de gemeente overigens uitgesloten. Ook als het een woning betreft die is verbonden met een winkel, kantoor- of bedrijfsruimte, kan de nieuwe eigenaar een vergunning aanvragen.

Meer informatie?

Op deze pagina legt de gemeente Maastricht het nieuwe beleid uit. Als u meer vragen heeft, kunt u natuurlijk bij ons terecht. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt voor een vrijblijvende afspraak. Of laat hier uw gegevens achter en we nemen contact met u op.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen