De meest gestelde vragen over de afschaffing overdrachtsbelasting.

 

Vanaf 1 januari 2021 betalen kopers in de leeftijd van 18 tot 35 jaar bij de aankoop van een woning eenmalig geen overdrachtsbelasting. Deze maatregel moet het voor jongeren makkelijker maken om een woning te kopen.

Wij hebben hieronder de meest gestelde vragen en de antwoorden op een rij gezet.

 

Ben je voornemens een woning aan te kopen en wens je de levering door ons kantoor te laten verzorgen, neem dan contact met ons op, wij zorgen ervoor dat je geen spijt krijgt van je aankoop!

Meest gestelde vragen inzake overdrachtsbelasting
Hoeveel kan ik besparen door gebruik te maken van de regeling?

De overdrachtsbelasting van 2% wordt berekend over de koopsom van de woning. Bedraagt de koopsom van jullie woning € 300.000,- dan bespaar je € 6000, – door de afschaffing van de overdrachtsbelasting.

Ik koop een woning alleen, kom ik in aanmerking voor deze regeling?

Alle kopers tussen de 18 en 35 jaar die zelf de woning gaan betrekken worden eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Het maakt niet uit of zij ooit eerder een woning hebben gekocht. Belangrijk is dat de sleuteloverdracht plaatsvindt na 31 december 2020.

Ik koop een woning met mijn partner, komen wij in aanmerking voor de regeling?

De overdrachtsbelasting betaal je over het deel dat je eigendom wordt. Koop samen met een partner, dan is het gebruikelijk dat jij en je partner beide voor 50% eigenaar worden. Is een van jullie ouder dan 34 jaar? Dan betaal je dus over een helft van de koopsom 2% belasting.

Mijn partner heeft al eerder een woning gekocht maar ik nog niet, komen we in aanmerking voor de regeling?

De overdrachtsbelasting betaal je over het deel dat jouw eigendom wordt. Is één van jullie ouder dan 34 jaar? Dan betaal je dus over de helft van de koopsom 2%. Als je andere eigendomsverhoudingen afspreekt, dan wordt dit door de notaris ook zo doorgegeven.

Hoef ik door deze regeling minder eigen geld in te brengen?

Dat klopt. Alle kosten die je boven de koopsom moet maken, de kosten koper, moet je zelf met eigen geld betalen. Door de afschaffing van de overdrachtsbelasting daalt dit bedrag aanzienlijk.

Wat verandert er na 1 april 2021?

Vanaf 1 april 2021 wordt de grens voor de vrijstelling € 400.000 per woning. Is de woning duurder dan € 400.000? Dan betaal je over het hele bedrag 2% overdrachtsbelasting. Ook dan geldt de eis dat je de woning zelf moet bewonen. Het bedrag van € 400.000 geldt per woning en niet per persoon.

Staat uw vraag over de gevolgen van de afschaffing overdrachtsbelasting er niet bij?  Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen