Minder geregistreerd partnerschappen in 2022

Minder geregistreerd partnerschappen in 2022 cover

Minder geregistreerd partnerschappen in 2022

Het aantal geregistreerd partnerschappen is vorig jaar voor het eerst in lange tijd gedaald. In 2022 werden ruim 24.000 partnerschappen gesloten, zo’n 2.000 minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Een opvallende ontwikkeling. In dit korte artikel geven wij tekst en uitleg.

Het geregistreerd partnerschap werd 25 jaar geleden in het leven geroepen, met name om stellen van gelijk geslacht de mogelijkheid te bieden hun relatie te formaliseren. Toen het huwelijk in 2001 ook voor stellen van hetzelfde geslacht werd opengesteld, kozen die paren logischerwijs echter veel vaker voor trouwen.

Juridisch ouderschap
Vanaf dat moment begon het geregistreerd partnerschap aan een gestage opmars, vooral door de populariteit van deze samenlevingsvorm onder heterostellen. Toen huwelijk en geregistreerd partnerschap in 2014 gelijk werden getrokken voor toekenning van het juridisch ouderschap aan vaders en partners in paren van gelijk geslacht, zorgde dat voor een verdere toename in het aantal partnerschappen. In 2022 is er dus een einde gekomen aan deze toename. Het aantal huwelijkssluitingen nam wel toe. Er trouwden meer mensen dan in de jaren daarvoor.

Zakelijk
Inmiddels kiest ongeveer een kwart van alle paren die naar de burgerlijke stand gaat voor een geregistreerd partnerschap. Geregistreerd partners lijken hun verbintenis zakelijker te benaderen dan mensen die trouwen. Zo is maandag bijvoorbeeld de populairste dag voor het sluiten van een geregistreerd partnerschap, terwijl huwelijken bij voorkeur op vrijdagen in de lente en de nazomer plaatsvinden. Ook gaat een partnerschap vaker dan een huwelijk gepaard met een andere belangrijke gebeurtenis, zoals het krijgen van een kind of een verhuizing. Het partnerschap wordt dan vaker vanwege praktische redenen aangegaan. In de loop der jaren hebben stellen dus meer belangstelling gekregen voor deze vorm van verbintenis, maar het lijkt erop dat het traditionele trouwen toch weer terrein aan het winnen is. Of deze trend stand zal houden moet uit de cijfers van de komende jaren blijken.

Meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over het geregistreerd partnerschap? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan klaar met passend professioneel advies.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen