Notaris Marijke Poolen: Persoonlijk en betrokken in een veranderend notariaat

Notaris Marijke Poolen: Persoonlijk en betrokken in een veranderend notariaat

Maak kennis met Marijke Poolen, notaris bij Metis Notarissen. Met haar jarenlange ervaring in de algmene praktijk is Marijke daarnaast ook nog gespecialiseerd in agrarisch recht. Cliënten bijstaan tijdens de meest belangrijke momenten van hun leven, aktes ondertekenen en adviezen geven – Marijke draait nergens haar hand voor om. Tijd om in gesprek te gaan dus!

Van alle markten thuis
Marijke is een aanpakker, dat bleek al tijdens haar studententijd aan de Radboud Universiteit. “Ik heb de opleidingen Nederlands Recht en Notarieel Recht afgerond. Die extra uitdaging vond ik toen al fijn”, zegt Marijke. Ook tegenwoordig zit Marijke naast haar drukke baan als notaris zeker niet stil. Zo is ze als jurylid actief in het schutterswezen en jureert ze op schuttersevenementen door heel Limburg. “Het OLS is voor mij echt de happening van het jaar! Ik ben dan ook heel blij dat het mooiste feest van Limburg dit jaar in mijn eigen gemeente Sittard-Geleen wordt georganiseerd”, vertelt ze. Daarnaast is ze ook nog actief als bestuurslid van het Museum van de Vrouw in Echt. Een museum dat is toegewijd aan de vrouw en alle aspecten van haar leven. “Een ontzettend leuk en leerzaam lokaal museum”, aldus Marijke.

“Na het afronden van mijn studies ging ik aan de slag als kandidaat-notaris. Dit heb ik een hele tijd gedaan totdat omstreeks 2013 mijn ambtsvoorganger ziek werd. Toen heb ik de kans gekregen om zijn plek over te nemen en ben ik toegetreden als maat tot het kantoor.” Dit was best een spannende stap. “Als notaris ben je praktisch gezien ondernemer en daar komen natuurlijk allerlei zaken bij kijken. Hier was ik in eerste instantie wat huiverig voor, maar toen ik eenmaal de keuze had gemaakt ben ik er ook volop voor gegaan. In 2016 ben ik benoemd als notaris en sindsdien ben ik dus officieel notaris-ondernemer.” Een beslissing waar ze achteraf gezien gelukkig nog geen moment spijt van heeft gehad.

Toegewijd en empathisch
Als notaris is geen dag hetzelfde. “Het draait echt niet alleen om aktes tekenen”, benadrukt Marijke. “Het werk van een notaris is veel gevarieerder dan de meeste mensen denken. Kort gezegd help ik mensen bij het maken van rechtsgeldige en bindende afspraken. Ik geef juridisch advies en let op de belangen van alle betrokkenen.”

“Het is heel bijzonder om mensen tijdens belangrijke momenten in hun leven te kunnen ondersteunen met juridisch advies.”

Als notaris is het belangrijk dat je onafhankelijk en onpartijdig handelt, deze twee begrippen staan tijdens het werk dan ook centraal. “Ik ben veel in gesprek met cliënten. Dat persoonlijke contact vind ik een van de leukste onderdelen van mijn werk. Als notaris ben ik echt betrokken bij de mijlpalen in iemands leven. Ik vind het heel bijzonder om iemand op de meest belangrijke momenten in het leven te kunnen ondersteunen met juridische begeleiding. Huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten, de aankoop van een woning, testamenten – werkelijk alles komt voorbij.”

Meer dan een druk op een knop
Natuurlijk gaat het professionele leven van een notaris niet altijd over rozen. “Er zitten soms ook mindere kanten aan het werk”, stelt Marijke. “Cliënten worden over het algemeen steeds mondiger. Ze lezen zelf veel informatie op internet en denken het daarom vaak beter te weten. Ik merk tegenwoordig steeds vaker dat veel mensen een lagere prijs willen afdwingen of gaan dreigen met een klacht.” Het is als notaris dan ook zaak om dit soort intimidatie niet toe te laten en voet bij stuk te houden.

“Vaak wordt er gedacht dat het opstellen van een akte maar een druk op de knop is. Mensen vragen zich af waarom er dan toch zoveel tijd en geld in gaat zitten. Ze zijn zich er helemaal niet van bewust hoeveel werk er achter een officiële akte zit. Dat zien ze vaak pas wanneer ze op gesprek komen en zelf zien hoe dik de dossiers zijn”, zegt Marijke “Voor de grap zeg ik weleens dat cliënten zelf maar achter de computer moeten komen zitten om ‘op de knop te drukken’, dan zien ze met eigen ogen hoe weinig er dan gebeurt.” Ook heerst onder veel mensen het beeld dat notarissen veel geld verdienen, maar die tijd is echt voorbij. “We hebben tegenwoordig geen vaste tarieven meer en moeten echt concurreren. Notaris zijn betekent gewoon keihard werken.”

Een leuke persoonlijke conversatie
Gedurende haar carrière heeft Marijke al veel dingen meegemaakt. Als notaris zit je dus echt niet alleen maar op kantoor achter de computer. “Zo ben ik bijvoorbeeld een keer naar de gevangenis geweest om een akte te tekenen. Dat is an sich natuurlijk al spannend, dus toen ik tegenover de gedetineerde zat was ik best zenuwachtig. Uiteindelijk werd het echt een ontzettend leuk gesprek. Het zakelijke werd geregeld, maar daarna hadden we ook een leuke persoonlijk conversatie. Ik verliet die afspraak met een positief gevoel. Een paar weken later stond ik echter voor een verrassing. De gedetineerde had mij min of meer een liefdesbrief met een gedicht toegestuurd. Hij had zelfs extra geld overgemaakt zodat ik een bosje bloemen kon kopen omdat hij dat niet voor me kon doen. Ik vond het zo bijzonder. Dat is zeker wel een moment uit mijn carrière dat me is bijgebleven”, blikt Marijke terug.

Photographer: Anne Lefevre | Copyright: Anne Lefevre

Iedereen heeft een verhaal
Als notaris krijg je dus te maken met mensen uit alle lagen van de samenleving. Marijke vertelt: “Iedereen heeft een eigen verhaal en het is mijn taak om hier onpartijdig en vertrouwelijk mee om te gaan. Cliënten komen bij me met persoonlijke informatie en ik merk dat er daardoor vaak snel een vertrouwensband ontstaat.”

Marijke is zich ervan bewust dat ze als notaris een grote verantwoordelijkheid heeft. “Ik probeer mijn werk dan ook altijd zo in te richten dat het eindresultaat voor iedereen duidelijk en begrijpelijk is. Ik vind het dan ook heel leuk als mensen na afloop van onze afspraak zeggen dat alles helemaal helder is. Dat zijn woorden die ik regelmatig hoor en die mij ontzettend veel voldoening geven.”

Wanneer mensen tevreden zijn over de dienstverlening verwijzen ze vaak ook vrienden of familie door. Dat is niet alleen in het belang van de notaris, maar ook in dat van mensen zelf. “Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een testament”, zegt Marijke. “Dat is niet per se leuk om te doen, maar wel heel belangrijk. Mensen schuiven dat soort zaken liever voor zich uit, maar zijn dan toch vaak blij en opgelucht als het allemaal geregeld is. En voor mij is er uiteindelijk niks mooier dan mensen echt van dienst te kunnen zijn.”

De toekomst van het notariaat
Ondanks dat de meeste mensen het persoonlijke contact met een notaris als prettig ervaren ziet Marijke het vak van notaris ook veranderen. “We gaan steeds meer richting een adviserende rol waarbij het uiteindelijke eindproduct steeds minder belangrijk wordt”, vertelt Marijke. “Digitalisering speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol. Men wil graag dat steeds meer zaken digitaal worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan het tekenen van een koopovereenkomst, dat kan inmiddels al digitaal. En er zijn zelfs al mensen die nadenken over het digitaal ondertekenen van een notariële akte.”

Als notaris kijkt Marijke hier met gemengde gevoelens tegenaan. “Aan de ene kant vind ik het natuurlijk belangrijk om mee te gaan met de tijd, maar aan de andere kant heb ik als notaris natuurlijk ook een bepaalde zorgplicht. Het is mijn taak om mensen te informeren en dat kan toch het beste als je iemand persoonlijk aan tafel hebt zitten. Het gaat namelijk ook om het lezen van iemands lichaamstaal. Ik moet als notaris kunnen zien of iemand het verhaal begrijpt en een digitale verbinding maakt dat een stuk lastiger. Het afstandelijke aspect van digitalisering komt mijn werk als notaris in mijn optiek niet ten goede.”

“De wereld wordt steeds digitaler, maar het persoonlijke en betrokken advies van een notaris zal altijd nodig zijn.”

Ook strengere regelgeving steekt tegenwoordig de kop op. “Er zijn steeds meer regels waar ik als notaris op moeten letten”, zegt Marijke. Ik mag bijvoorbeeld geen kopie meer maken van een paspoort en dit in een dossier bewaren terwijl ik wel moet kunnen vaststellen welke cliënt ik voor me heb. Dat soort zaken maakt het werk lastiger en zorgt er ook voor dat het vakgebied niet per se toegankelijker wordt.”

Desondanks ziet Marijke de toekomst van het notariaat positief in. “Hoe je het ook wendt of keert, bij de meest belangrijke juridische beslissingen in het leven van mensen zal altijd hulp en advies nodig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mensen de waarde van persoonlijk contact met en begeleiding van een notaris zullen blijven inzien. Ondersteuning van A tot Z om tot de beste oplossing te komen, daar draait het om.”

Meer weten?
Wil je graag in contact komen met Marijke of heb je vragen over de algemene praktijk of agrarisch recht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen