Notaris Suzanne Maijer-Drissen streeft naar een toegankelijk notariaat voor iedereen

Notaris Suzanne Maijer-Drissen streeft naar een toegankelijk notariaat voor iedereen cover

Notaris Suzanne Maijer-Drissen streeft naar een toegankelijk notariaat voor iedereen

Ontmoet Suzanne Maijer-Drissen, onze notaris gespecialiseerd in personen- en familierecht en register estate planner. Door haar jarenlange ervaring in het notariaat pakt Suzanne elke zaak hands-on aan en weet ze haar hoofd altijd koel te houden. Tijd om haar uitgebreider voor te stellen!

Eén brok energie en gedrevenheid, zo zou je notaris Suzanne Maijer-Drissen het best kunnen omschrijven. Naast haar werk als notaris, runt ze een druk gezin met drie kinderen en vindt ze ook nog tijd voor haar eigen hobby’s. Zo speelt ze saxofoon in de harmonie van Margraten en is ze fervent hardloper. “Twee tot drie keer per week plan ik een uurtje vrij en ren ik lekker door de natuur. Die momenten vind ik heerlijk, ik kan mijn hoofd even leeg maken en nieuwe energie opdoen.”

Van de drukkerij naar het notariaat

Die drive had Suzanne van jongs af aan al. “Mijn familie heeft een drukkerij, ik ben dus opgegroeid tussen de computers en vooruitstrevende techniek. Als kind riep ik dan ook altijd dat ik iets met computers wilde doen, niet wetende dat 25 jaar laten iedereen met computers zou werken”, lacht Suzanne. Na uitgebreid onderzoek te hebben gedaan kwam Suzanne bij notarieel recht uit. “Mijn ouders waren verrast. Van huis uit had ik nog nooit met het notariaat te maken gehad, maar vanaf mijn eerste dag op de Universiteit Utrecht wist ik dat ik precies op mijn plek zat”, zegt ze.

Wat voor Suzanne ook direct vaststond was dat ze uiteindelijk tot notaris benoemd wilde worden. “Als ik ergens aan begin, dan ga ik er voor 100% voor.” Als Suzanne in 2014 gevraagd wordt om als partner toe te treden tot Metis Notarissen hoeft ze dan ook niet heel lang na te denken over haar antwoord. “In 2018 ben ik officieel benoemd tot notaris. Hier was ik natuurlijk hartstikke blij mee, want dat betekende dat ik nu écht aan de slag kon”, aldus Suzanne. Haar keuze bevalt haar tot nu toe nog steeds heel goed. “Ik vind het een voorrecht dat ik alledaagse zaken van een juridische kant mag belichten en mensen hier echt mee kan helpen.” Suzanne voegt toe: “Het enige wat ik soms mis is het knutselen aan aktes, het oplossen van zo’n juridische puzzel vind ik één van de leukste onderdelen van het werk. Als notaris heb ik hier nu minder tijd voor, want ik fungeer nu vooral als sparringpartner voor mijn collega’s die de dossiers inhoudelijk behandelen.”

Photographer: Anne Lefevre | Copyright: Anne Lefevre

Een betrokken beroep

Als specialist op het gebied van erf- en familierecht is Suzanne betrokken bij alle belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijk, de aankoop van een huis of een overlijden. Suzanne: “Als notaris voel ik me echt betrokken bij mijn cliënten. Dat maak het werk heel persoonlijk en dat vind ik echt ontzettend leuk. Ik ontvang mensen op kantoor, maar ga soms ook op huisbezoek. Zeker tijdens huisbezoeken ben ik soms getuige van hele intieme en persoonlijke momenten. Dat contact is heel bijzonder.”

“Als notaris voel ik me echt betrokken bij mijn cliënten. Dat maakt het werk heel persoonlijk.”

Suzanne vindt dat dit persoonlijke onderdeel van het notariaat meer onder de aandacht mag worden gebracht. “Ik merk dat veel studenten die de opleiding notarieel recht volgen uiteindelijk niet in het notariaat terechtkomen”, zegt Suzanne. Dit is natuurlijk zorgelijk voor de toekomst, want er moet wel een nieuwe aanwas aan notarissen zijn om de huidige praktijken over te nemen. “Ik denk dat dit komt omdat het imago van het notariaat niet up-to-date is. Men denkt toch nog vaak dat het notariaat saai en stoffig is, maar dit is absoluut niet het geval!” Suzanne nodigt studenten in spé en middelbare scholieren die nog geen studiekeuze hebben gemaakt dan ook van harte uit om op een laagdrempelige manier gewoon eens een dagje mee te komen lopen. “Dan zien ze pas hoe de praktijk echt werkt en hoe leuk het eigenlijk is om notaris te zijn!”

Laagdrempeligheid staat centraal
Ook voor cliënten probeert Suzanne de drempel zo laag mogelijk te houden. “In het verleden merkten we dat mensen soms te laat om advies kwamen vragen, omdat de drempel om contact op te nemen nog te hoog lag. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Ik hoop de notaris te zijn waar mensen gewoon naar binnen durven te stappen op het moment dat ze een vraag hebben, en dat ze weten dat ik echt niet voor elke minuut werk een factuur zal sturen. Als ik mensen van dienst kan zijn met een korte vraag, dan doe ik dat graag.”

“Ik hoop de notaris te zijn waar mensen gewoon naar binnen durven te stappen op het moment dat ze een vraag hebben.”

Wat dat betreft heeft Suzanne ook echt geluk met de locatie van haar kantoor. “Mijn kantoor ligt midden in het centrum van Gulpen. Als mensen naar het dorp komen dan zien ze mijn kantoor al snel liggen. Dat is natuurlijk ideaal. Vooral als er markt is merk ik dat de inloop een stuk hoger is. Hier ben ik heel blij mee en deze vrije inloop probeer ik dan ook echt te stimuleren. Mensen zijn zonder afspraak welkom. Mocht erop dat moment geen tijd zijn om te helpen, dan plan ik direct een afspraak in voor een later moment.”

De rol van de notaris in de toekomst
Suzanne benadrukt hoe belangrijk het als notaris is om als adviseur in het hele proces betrokken te zijn. Met de opkomst van digitalisering verwacht ook zij dat de rol van notaris uiteindelijk zal veranderen. “Ik verwacht dat er op termijn bepaalde taken gaan wegvallen omdat ze gedigitaliseerd kunnen worden. Dit uit zich al in de digitale oprichting van de BV. Dat was jaren geleden ondenkbaar, maar daar komt vanaf januari 2024 verandering in.” Ondanks dat er op termijn taken zullen wegvallen is Suzanne ervan overtuigd dat de adviserende rol van de notaris zal blijven bestaan. “Ik hoop dat we echt aan de voorzijde van trajecten betrokken blijven en niet alleen als sluitstuk worden gezien.”

Suzanne vervolgt: “Als notaris moet ik natuurlijk uiteindelijk de handtekening zetten, maar ik hoop dat we meer naar een adviserende rol kunnen verschuiven. Uiteindelijk heb ik toch een vertrouwensfunctie en vervul ik een onpartijdige en onafhankelijke functie.” Dit aspect is een van de belangrijkste pijlers van de notaris. “Mensen vinden het een prettig idee om met een neutrale adviseur in zee te gaan die hun belangen zo goed mogelijk behartigt. Dit persoonlijke aspect van het vak is iets wat digitale ontwikkelingen absoluut niet kunnen vervangen.”

Daar wordt bij Metis Notarissen nog eens extra aandacht aan besteed. “Het fijne aan onze organisatie is dat wij voor elk vakgebied een specialist in huis hebben. We proberen onze klanten dan ook altijd onder te brengen bij de notaris die het meeste verstand van zaken heeft. Mensen weten dus dat ze precies bij de juiste persoon aan tafel zitten en we merken dat dat vooral als heel positief wordt ervaren”, sluit Suzanne af.

Meer weten?
Wil je graag in contact komen met Suzanne over zaken die betrekking hebben op het personen- en familierecht of estate planning? Neem dan contact met haar op!Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen