Notaris Tim Gielens, een ervaren expert en allrounder in het notariaat

Notaris Tim Gielens, een ervaren expert en allrounder in het notariaat cover

Notaris Tim Gielens, een ervaren expert en allrounder in het notariaat

Maak kennis met notaris Tim Gielens, onze allrounder gevestigd in Sittard. Door de jaren heen is Tim helemaal verknocht geraakt aan Sittard. Hij laat zich dan ook graag zien op de vele culturele activiteiten die in Sittard worden georganiseerd en is met veel plezier lid van de Senaat van de Marotte. Wanneer onze notaris behoefte heeft aan een moment rust tourt hij graag in oude Mercedessen door heel Limburg. Hoog tijd om hem verder te introduceren.

Een bewuste keuze
Het vak van notaris sprak Tim vanaf jonge leeftijd al aan. Hij koos dan ook bewust voor een studie notarieel recht in Nijmegen. “Na mijn studie heb ik een aantal jaar op een notariskantoor in de regio Nijmegen gewerkt en daarna nog een hele periode in Nuth. Inmiddels ben ik al ruim 20 jaar notaris in Sittard”, vertelt Tim. Het werk als notaris bevalt hem gelukkig nog steeds.

“Ik vind het nog steeds een super beroep. Ik ben praktisch ingesteld en graag veel met mensen in contact, ik ben als notaris dus helemaal in mijn element.” Als notaris voert Tim veel besprekingen met cliënten en passeert hij aktes. “Het puzzelen met aktes laat ik daarentegen graag aan anderen over, dat trekt mij wat minder. Gelukkig heb ik goed contact met mijn collega’s binnen Metis, we vullen elkaar aan en hebben allemaal onze eigen sterke punten. Dat werkt heel goed.”

De ultieme allrounder
Binnen Metis is Tim een echte duizendpoot. “Ik behandel voornamelijk dossiers binnen het personen en familierecht. Ik houd me dus dagelijks bezig met testamenten, volmachten, samenlevingscontracten en huwelijkse voorwaarden”, zegt Tim. Het voordeel van werken bij Metis is dat iedere notaris een eigen specialiteit heeft. “Wanneer ik een dossier binnenkrijg over bijvoorbeeld ondernemingsrecht, stuur ik het door naar mijn collega die daar alles over weet. Zo zorgen we ervoor dat elke klant bij de juiste specialist terechtkomt”, stelt Tim.

“Het voordeel van werken bij Metis is dat iedere notaris een eigen specialiteit heeft. Zo komt elke klant bij de juiste specialist terecht.”

Voor onze notaris is dit dan ook precies de reden geweest dat hij destijds enthousiast heeft meegedaan met de fusie. “Als je als notaris in je eentje een kantoor runt sta je er ook echt alleen voor. Wanneer er lastige vragen binnenkomen kun je niemand om advies vragen. Nu is dat totaal niet het geval en worden zaken snel opgelost omdat er altijd iemand is met verstand van zaken.”

Photographer: Anne Lefevre | Copyright: Anne Lefevre

De notaris staat midden in de samenleving
Een dag als notaris bestaat uit het komen en gaan van mensen. “Als notaris heb ik echt een contactberoep. In de praktijk in Sittard komen allerlei soorten mensen voorbij en dat is vaak heel interessant. Ik haal voldoening uit het contact met mijn cliënten en het feit dat ik echt wat voor ze kan betekenen. Ik merk dat mensen het waarderen wanneer ik zaken goed heb uitgelegd en alles helder is voor hen”, aldus Tim. Het begrijpelijk maken van moeilijke juridische teksten ziet Tim dan ook als een leuke uitdaging.

“Ik haal voldoening uit het contact met cliënten en het feit dat ik echt wat voor ze kan betekenen.”

Het uitleggen en samenvatten van aktes in duidelijke taal is in het werk als notaris ontzettend belangrijk. Het is namelijk van groot belang dat mensen precies weten waar ze aan toe zijn. “De uitdaging voor mij als notaris hierin is dat de samenleving en de samenlevingsverbanden steeds complexer worden. Mensen zijn minder traditioneel en dat maakt het werk soms ingewikkeld, net als de strenger wordende regelgeving. Daardoor moet ik als notaris heel veel controleren, dat maakt het werk natuurlijk niet altijd even makkelijk”, stelt Tim

Maatschappelijk belang
Tim ziet het beroep van notaris als een maatschappelijk belang. “In Nederland moeten er gewoon heel veel zaken officieel vastgelegd worden. Helaas is dit een gegeven dat veel mensen nog over het hoofd zien”, zegt Tim. Volgens Tim benaderen mensen het notariaat nog niet genoeg. “Ik ben van mening dat het notariaat nog niet toegankelijk genoeg is. Zelf probeer ik mensen zonder afspraak altijd te woord te staan en te helpen, maar er zijn ook genoeg collega’s die dit niet doen. Dat is jammer, want zo ontstaat er een drempel om zomaar even binnen te lopen”, sluit Tim af.

Meer weten? Wil je graag in contact komen met Tim over zaken die betrekking hebben op het personen en familierecht? Neem dan contact met ons op!Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen