Ondernemer, laat je bedrijf niet stuurloos achter

Ondernemer, laat je bedrijf niet stuurloos achter

Wat gebeurt er met een bedrijf als de eigenaar tijdelijk uitvalt? Of helemaal niet meer in staat is het bedrijf te leiden? Worden salarissen dan eigenlijk nog gewoon uitbetaald? Wie is er in zo’n situatie tekenbevoegd? Het zijn vragen die ondernemers zich ongetwijfeld wel eens gesteld hebben. Een ondernemersvolmacht biedt uitkomst. Suzanne Maijer-Drissen van Metis Notarissen in Gulpen legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Ondernemersvolmacht
Een ondernemersvolmacht is een onderdeel van het levenstestament waarbij je als ondernemer tijdens je leven volmacht kunt geven om in bepaalde goed omschreven situaties handelend op te treden in het belang van de onderneming. Uiteraard zal de inhoud van de volmacht moeten aansluiten bij de vorm van de onderneming.

Onbegrensd
De onderwerpen die in een ondernemersvolmacht geregeld kunnen worden zijn haast eindeloos. Maijer noemt een aantal concrete voorbeelden: “Je kunt bijvoorbeeld volmacht geven om de onderneming te verkopen of om juist investeringen te doen, rechtspersonen op te richten, bijvoorbeeld een B.V. of een stichting, de statuten van de vennootschap te wijzigen of om namens jou een stem in een aandeelhoudersvergadering uit te brengen.”

Grenzen afbakenen
Het is belangrijk te bepalen of de volmacht herroepen kan worden, wanneer deze geldig is of weer eindigt. Bovendien hoef je niet voor alle zaken volmacht te geven, benadrukt Maijer. “Je kunt de volmacht beperken door deze alleen af te geven voor specifieke handelingen of voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld het beëindigen van (een deel van) de onderneming, een samenwerking met andere ondernemingen of het ontslag van medewerkers.”

Levenstestament
De ondernemersvolmacht kan deel uitmaken van een groter geheel, het levenstestament. “Hierin regel je niet alleen de continuïteit van de onderneming, maar ook dat iemand jouw privézaken kan regelen of belangen op medisch gebied kan behartigen als je dat zelf niet meer kunt.” Een levenstestament werkt al tijdens het leven, legt Maijer uit. “Het is een akte waarin je zaken kunt vastleggen voor het geval je niet meer kunt of wilt handelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wilsonbekwaam worden door een ongeluk of een ziekte als Alzheimer.”

Vrijblijvende afspraak
Denk jij na over het opstellen van een ondernemersvolmacht of een levenstestament? Je kunt bij ons terecht voor uitgebreid advies en begeleiding. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt voor een vrijblijvende afspraak.

Lifestyle in Limburg
Dit artikel verscheen ook in de voorjaarseditie van Lifestyle in Limburg.



Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen