09 aug Ontbindende voorwaarden in het koopcontract
Sta je op het punt je eerste koophuis te kopen? Voordat je je handtekening definitief zet, is het van groot belang de ontbindende voorwaarden goed te bekijken. Dit zijn de voorwaarden die een koper kan laten opnemen in het koopcontract om de kans te waarborgen dat de koop ontbonden kan worden wanneer er niet aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.
Wat zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden?
Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat je kosteloos mag afzien van de koop. Officieel dien je, bij het ontbinden van de koop, na de wettelijke bedenktijd van drie dagen 10% van de koopsom te betalen. Zijn er ontbindende voorwaarden opgesteld? Dan gelden er andere regels. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden in het koopcontract zijn:
- Voorbehoud van financiering: Weet je nog niet zeker of je de financiering voor de woning rond krijgt? Neem een voorbehoud van financiering op in de ontbindende voorwaarden. Hierdoor is het mogelijk van de koop af te zien als de hypothecaire geldlening door de geldverstrekker geweigerd wordt.
- Voorbehoud bouwkundige keuring: Met een bouwkundige keuring kom je meer te weten over de bouwkundige en technische staat van de woning. De keuring geeft aan wat de kosten zijn van noodzakelijke werkzaamheden om de woning weer in goede staat te krijgen. In de ontbindende voorwaarden is het mogelijk om een maximaal bedrag van deze werkzaamheden op te nemen. Valt dit bedrag hoger uit? Dan kun je alsnog van de koop afzien.
- Voorbehoud verkoop eigen woning: Lukt het niet om je woning voor een bepaalde datum te verkopen? Ook dit kan worden opgenomen in de ontbindende voorwaarden. Let op: hier zijn speciale clausules voor in de omloop.
Echter, niet alleen de koper maar ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden laten opnemen. Een voorbeeld van een voorwaarde als verkoper is bijvoorbeeld: de verkoper gaat alleen akkoord met de verkoop als de bank de restschuld van de woning financiert.
Wanneer stel ik de ontbindende voorwaarden op?
De ontbindende voorwaarden worden al mondeling gemeld op het moment dat je een eerste bod uitbrengt op een woning. De voorwaarden zijn dan ook een onderdeel van de onderhandelingen met de verkoper. Is het bod geaccepteerd? Dan worden de voorwaarden verwerkt in het koopcontract. In het contract dient tevens aangegeven te worden bij welke notaris de leveringsakte (eigendomsakte) wordt ondertekend. Deze keuze wordt meestal gemaakt door de koper als er sprake is van “kosten koper”.
Meer informatie
Heb je je droomhuis gevonden? Metis Notarissen helpt je bij de koop van je (eerste) koophuis! Vraag een offerte aan of contacteer ons voor een vrijblijvend adviesgesprek. Klik hier voor meer informatie.