01 okt Prinsjesdag 2024: belangrijke veranderingen voor u
Op Prinsjesdag 2024 zijn weer belangrijke plannen aangekondigd die invloed kunnen hebben op uw financiële situatie. Of het nu gaat om het overdrachtsbelastingtarief, de startersvrijstelling of de kavelruilvrijstelling, de nieuwe beleidsplannen kunnen gevolgen hebben voor iedereen. In dit blogartikel neemt Notaris Marijke Poolen u mee door de belangrijkste veranderingen. Zodat u precies weet wat er speelt en wat belangrijk is voor u.
Wilt u meer weten over de plannen voor 2025? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid.
Plan van aanpak witwassen: contante betalingen
Het ‘Plan van aanpak witwassen’ heeft als doel om witwaspraktijken bij cashbetalingen tegen te gaan. Daarom heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat handelaren verbiedt om contante betalingen van €3.000 of meer te accepteren. Een soortgelijke regeling is voor het notariaat al eerder ingegaan. Sinds 1 mei 2019 mogen zij geen contante betalingen van meer dan €2.500 aannemen.
Investeringen in huurwoningen stimuleren
Vanaf 2026 geldt een nieuw overdrachtsbelastingtarief van 8 procent. Dit geldt voor woningen die niet als hoofdverblijf worden gebruikt, zoals verhuurwoningen. Voor kopers die er zelf gaan wonen, blijft het tarief 2 procent. Ook blijft de startersvrijstelling gelden. Het hogere tarief van 10,4 procent geldt voortaan alleen voor bedrijfsgebouwen en niet-woningen. Het kabinet wil hiermee de bouw en verhuur van huurwoningen stimuleren.
Vrijstelling voor starters
Vanaf 2025 geldt de startersvrijstelling en het lage tarief voor overdrachtsbelasting ook voor mensen die alleen het economische eigendom van een woning kopen. Een sleutelovereenkomst wordt dan niet gezien als het kopen van eigendom. Er moeten wel bepaalde voorwaarden worden nageleefd. Ook wordt de vrijstelling uitgebreid naar bijgebouwen van woningen. Deze regels gaan in per 2025.
Vrijstelling voor kavelruil
Vanaf 2025 wordt de kavelruilvrijstelling in de overdrachtsbelasting aangepast. Nu kunnen niet-landbouwgebouwen soms per ongeluk vrijgesteld zijn. Het kabinet wil dit veranderen. Zo vallen alleen agrarische bedrijfswoningen nog onder de vrijstelling. Voor andere gebouwen gelden nieuwe voorwaarden, maar voor onbebouwde gronden verandert er niets.
Versoepeling van regels voor bedrijfsopvolging
Vanaf 2025 wordt de regeling voor bedrijfsopvolging versoepeld:
- Bedrijven hoeven voortaan maar 3 jaar te worden voortgezet na een erfenis of schenking om gebruik te maken van de belastingvoordelen.
- Vanaf 2026 gelden de voordelen alleen voor mensen met gewone aandelen en een belang van minimaal 5 procent.
- Ook worden er regels ingevoerd om misbruik van deze regeling te voorkomen.
Bedrijfsopvolging is een fenomeen waar iedere ondernemer op een bepaald moment mee te maken krijgt. Vooral wanneer de onderneming een familiebedrijf betreft, kan dit soms voor ingewikkelde situaties zorgen. Reden genoeg dus om alvast eens na te denken over de opvolging van jouw familiebedrijf.
Meer weten over de plannen voor 2025?
Uiteraard kunt u bij Metis Notarissen terecht voor uitgebreid advies. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt voor een vrijblijvende afspraak. Of laat hier uw gegevens achter en we nemen contact met u op.
Marijke Poolen
Notaris