
04 mrt Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk: wat past bij u?
Als u gaat samenwonen met uw partner, kunt u kiezen uit verschillende vormen van samenleving. U kunt trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract sluiten. Maar wat zijn de verschillen tussen deze opties? En welke gevolgen hebben ze voor uw rechten en plichten, uw vermogen, uw kinderen en uw erfenis? In dit artikel leggen we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen uit, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.
Trouwen
Trouwen is de meest traditionele vorm van samenleving. Als u trouwt, sluit u een wettelijk contract met uw partner, dat uw rechten en plichten regelt. U kunt kiezen tussen twee soorten huwelijksvermogensrecht: gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden.
Vanaf 1 januari 2018 trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het huwelijk heeft, van u alleen blijven. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven. Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
U kunt ook kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Hiermee kunt u afspreken wat u wel en niet samen deelt. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat uw eigen vermogen, schulden, erfenissen of schenkingen buiten de gemeenschap blijven. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt, of als u uw partner wilt beschermen tegen eventuele schuldeisers. Huwelijkse voorwaarden moeten worden opgesteld door een notaris.
Trouwen is dus een ingrijpende beslissing, die veel gevolgen heeft voor uw juridische positie. Het is daarom verstandig om u goed te laten informeren en adviseren voordat u deze stap zet.
Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is een bij de wet geregelde vorm van samenleving, die bijna dezelfde gevolgen heeft als een huwelijk. Als u een geregistreerd partnerschap aangaat, sluit u een wettelijk contract met uw partner, dat uw rechten en plichten regelt.
Vanaf 1 januari 2018 gaat u een geregistreerd partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het partnerschap heeft, van u alleen blijven. Bezittingen en schulden die u na het aangaan van het partnerschap krijgt, zijn van u samen. Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw partnerschap, zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
U kunt ook kiezen voor partnervoorwaarden. Hiermee kunt u afspreken wat u wel en niet samen deelt. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat uw eigen vermogen, schulden, erfenissen of schenkingen buiten de gemeenschap blijven. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt, of als u uw partner wilt beschermen tegen eventuele schuldeisers. Partnervoorwaarden moeten worden opgesteld door een notaris.
Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden. U kunt kiezen tussen twee manieren om uw partnerschap te beëindigen: ontbinding of omzetting.
Een geregistreerd partnerschap is dus een belangrijke beslissing, die veel gevolgen heeft voor uw juridische positie. Het is daarom verstandig om u goed te laten informeren en adviseren voordat u een geregistreerd partnerschap aangaat.
Samenlevingscontract
Een samenlevingscontract is een notarieel document waarin u afspraken maakt over zaken zoals de verdeling van huishoudelijke kosten en bezittingen. Het biedt niet dezelfde rechten en plichten als een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Zo bent u bijvoorbeeld niet automatisch elkaars erfgenaam en heeft u geen recht op elkaars pensioen, tenzij dit specifiek is vastgelegd.
Bij het beëindigen van de samenwoning, moet het samenlevingscontract worden beëindigd. Dit kan door een brief naar de notaris te sturen of door een gezamenlijke verklaring te ondertekenen. De afspraken in het contract moeten worden nageleefd of gewijzigd.
Een samenlevingscontract is een flexibele manier om uw relatie vorm te geven, maar het is belangrijk om u goed te laten informeren en adviseren voordat u een samenlevingscontract sluit.
Wat past bij u?
Zoals u heeft gezien, zijn er verschillende manieren om uw relatie juridisch te regelen. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen welke optie het beste bij u past. Het is daarom belangrijk om u goed te laten informeren en adviseren over de gevolgen van uw keuze, zowel op korte als op lange termijn.
Bij Metis Notarissen kunt u terecht voor al uw vragen over het samenlevingscontract, het geregistreerd partnerschap, het huwelijk, de voorwaarden, de erfenis, de scheiding en nog veel meer. Wij zijn de lokale experts in het notariaat en staan voor u klaar met deskundig en persoonlijk advies.