Schenken in januari: zo ontloopt u de ‘180-dagen regel’.

Schenken in januari: zo ontloopt u de ‘180-dagen regel’.

December is altijd een drukke maand op onze kantoren; zo willen veel mensen nog op de valreep de vrijstelling van schenkbelasting benutten. Vanwege deze vrijstelling, die per kalenderjaar berekend wordt, hoeft er over de schenking geen schenkbelasting betaald te worden. Een mooi (kerst)cadeau voor uw dierbaren op het eind van het jaar. Een ander positief resultaat van het doen van een schenking is, dat de uiteindelijke erfenis verkleind wordt, waardoor op het moment van overlijden de aanslag erfbelasting ook lager zal uitvallen.

Metis_180-dagen regelIndien u in januari (weer) een schenking doet, ontloopt u als schenker en ontvanger de ‘180-dagen regel’. Deze regel houdt in dat alles wat u binnen 180 dagen voor overlijden geschonken heeft, alsnog wordt opgeteld bij uw nalatenschap. Met ander woorden: De schenking maakt dan deel uit van de erfenis. Hierdoor wordt het beoogde doel van de schenking, de erfenis verkleinen, tenietgedaan. Als u de jaarlijkse schenking gelijk in januari doet, dan heeft u na zes maanden al zeker gesteld dat de schenking niet alsnog belast wordt bij overlijden.

U kunt bij Metis notarissen terecht voor uitgebreid advies en begeleiding op het gebied van erfrecht en schenkingen. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende afspraak met onze specialisten.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen