04 sep Startende ondernemer: welke rechtsvorm kiest u?
U fantaseert er al een tijdje over en nu heeft u definitief de knoop doorgehakt: u gaat een eigen bedrijf starten. Gefeliciteerd, u gaat een spannende tijd tegemoet. Maar waar moet u beginnen? Naast het bedenken van een naam, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het schrijven van een ondernemingsplan dient u een rechtsvorm te kiezen. In dit artikel richten wij ons op twee rechtsvormen voor ondernemers die alleen gaan ondernemen.
Een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf
Als u een bedrijf start, moet u de juridische vorm kiezen voor uw bedrijf. Startende ondernemers twijfelen geregeld over de keuze tussen het oprichten van een eenmanszaak of een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (B.V.). Kies een rechtsvorm die het best past bij uw situatie. Kijk bijvoorbeeld hoe u de aansprakelijkheid wilt regelen, hoe de toekomst eruitziet en wat voor u fiscaal voordelig is. Veel risico’s kunt u verkleinen met verzekeringen en goede contracten. Zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn geen rechtsvormen. Ook als zzp’er en freelancer moet u een rechtsvorm kiezen.
Verschillen eenmanszaak en BV
Oprichting: voor een eenmanszaak gelden geen oprichtingseisen of kapitaal. Een B.V. (rechtspersoon) moet worden opgericht bij de notaris en er geldt een kapitaalinbreng van minimaal 1 eurocent. Kiest u voor een eenmanszaak dan is het niet verplicht om de gang naar de notaris te maken, maar wel aan te raden. Een notaris kan adviseren of de rechtsvorm de juiste is in uw situatie en huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden opstellen zodat uw partner niet aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schulden van uw bedrijf.
Organisatiestructuur: een eenmanszaak heeft één eigenaar. Binnen een B.V. is het kapitaal verdeeld in aandelen en zijn er twee verplichte organen: het bestuur en de aandeelhouders. De aandeelhouders hebben de hoogste macht in een B.V.. De bestuurders hebben de dagelijkse leiding in het bedrijf; de aandeelhouders bepalen de richting van het bedrijf. Als een zzp’er een B.V. opricht, is de bestuurder de enige aandeelhouder en daardoor directeur én grootaandeelhouder ineen. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je als werknemer in dienst van de B.V. en betaal je jezelf salaris uit. De Belastingdienst stelt hieraan wel strenge voorwaarden. Dit moet een gebruikelijk salaris zijn (de gebruikelijkloonregeling), waaraan jaarlijks een minimum wordt gesteld.
Aansprakelijkheid: een van de belangrijkste redenen voor ondernemers om een B.V. op te richten is het beperken van de aansprakelijkheid. Als je een eenmanszaak hebt, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf (ook met je privé vermogen). De B.V. is een rechtspersoon. Dat betekent dat je in principe niet privé aansprakelijk bent voor de schulden van je B.V., tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat wil zeggen dat je nalatig bent geweest of hebt gefraudeerd. Denk hierbij aan het niet op orde hebben van de boekhouding, het niet in indienen van de verplichte jaarstukken of het door fraude schuldig zijn aan een faillissement.
Fiscaal: als eigenaar van een eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting over de winst en heeft u vaak recht op extra belastingvoordelen , zoals de zelfstandigenaftrek. Vooral in de startfase, wanneer uw bedrijf relatief weinig winst maakt bent u fiscaal meestal beter af met een eenmanszaak. Een B.V. betaalt vennootschapsbelasting en eventueel dividendbelasting. De directeur-grootaandeelhouder (dga) betaalt daarnaast inkomstenbelasting over zijn loon en over het uitgekeerde dividend. Bij een B.V. is de belasting gemiddeld lager dan bij een eenmanszaak, maar de kosten zijn hoger. Onder meer door jaarrekeningsverplichtingen en accountantskosten. Een directeur-grootaandeelhouder heeft geen zelfstandigenaftrek.
Al met al belangrijke zaken om goed over na te denken en een weloverwogen keuze in te maken. Een goede voorbereiding is de eerste stap van succesvol ondernemen. Wilt u advies over de juiste rechtsvorm voor uw onderneming? Of heeft u vragen over andere zaken die met ondernemen en ondernemingsrecht te maken hebben? Metis Notarissen kan u begeleiden bij oprichting van een bedrijf. Neem contact op voor een afspraak!