Veilig uw notariële zaken regelen tijdens de coronacrisis.

 

De afgelopen maanden (en de maanden die nog komen) staan in teken van het coronavirus en de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De veranderingen volgen zich in hoog tempo op, wij kunnen ons voorstellen dat u behoefte heeft aan een overzicht. Wat kan er wel en wat kan er nog niet?

Onderstaand vindt u de meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden, een handig overzicht om te checken voordat u één van onze vestigingen contacteert.

Zijn alle vestigingen van Metis Notarissen geopend?

Ja, alle vestigingen zijn op werkdagen geopend van 9:00 uur tot 17:15 uur. U bent van harte welkom op één van onze vestigingen waar wij de nodige maatregelen treffen om uw veiligheid en gezondheid te kunnen waarborgen.

Op verzoek bespreken wij uw wensen ten aanzien van de aktes via beeldverbinding of telefoon. De documenten ontvangt u aansluitend via post of e-mail.

De ondertekening van de akte vindt wel plaats op één van onze vestigingen. Wilt u liever niet onze vestiging bezoeken? Wellicht is dan de volmacht een oplossing. Let op: een volmacht is niet bij elke akte wettelijk toegestaan. Als dit het geval is maakt de notaris graag een afspraak op een locatie die u past.

Welke veiligheidsmaatregelen neemt Metis Notarissen op haar vestigingen?

Op onze vestigingen houden wij ons aan de maatregelen gesteld door het RIVM. Wij geven tijdelijk geen hand bij kennismaking en afscheid. Op onze vestigingen heeft u de mogelijkheid om uw handen te ontsmetten. Wij houden 1,5 meter afstand van elkaar. Verder ondertekent u uw akte met uw eigen pen.

Ik wil liever wel naar een vestiging komen met mijn vraag, kan dat?

Ja, dat kan. Wij maken graag een afspraak met u. Vermoedt u dat u drager van het coronavirus bent? Of heeft u onlangs mensen ontmoet die positief getest zijn op het coronavirus? Neem voordat u onze vestiging bezoekt contact met ons op om een alternatieve mogelijkheid voor een afspraak te bespreken.

Moet ik voor het ondertekenen van de akte naar een vestiging?

Veel aktes kunnen via een volmacht worden getekend, zodat u niet naar onze vestiging hoeft te komen. Let op: een volmacht is niet wettelijk toegestaan bij alle aktes. Bij het kopen van een huis met financiering via een hypotheekakte of het tekenen van een testament of algehele volmacht moet u altijd naar de notaris. De notaris is verplicht om te toetsen of u de inhoud van de akte begrijpt en of u het eens bent met de inhoud. Ook dat u daadwerkelijk zelf en uit vrije wil uw handtekening plaatst. Deze handelingen zijn nodig om te voorkomen dat uw akte ongeldig kan worden verklaard. Bent u vanwege gezondheidsklachten niet in staat om naar onze vestiging te komen? Neem contact met ons op om een alternatieve mogelijkheid te bespreken.

Ik heb mijn huis verkocht. Moet ik voor de overdracht naar een vestiging?

Nee, dat is niet nodig. U kunt een medewerker van Metis Notarissen (bijvoorbeeld uw notaris) een volmacht geven om de akte voor u te tekenen. Met die overdrachtsakte wordt uw huis van de koper. U krijgt van de notaris een afschrift van de overdrachtsakte via email of per post. Het koopcontract hebben u en de koper al eerder ondertekend.

Ik heb een huis gekocht. Moet ik voor de overdracht naar een vestiging?

Als u een huis koopt, tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. Voor de leveringsakte kunt u de notaris vragen om een volmacht. Dan tekent een medewerker van Metis Notarissen de akte voor u. Bij de hypotheekakte is een volmacht niet mogelijk. U dient hiervoor zelf uw handtekening zetten. Bent u vanwege gezondheidsklachten niet in staat om naar een vestiging te komen? Neem contact met ons op om een alternatieve mogelijkheid te bespreken.

Ik wil mijn hypotheek laten oversluiten, moet ik hiervoor naar een vestiging komen?

De hypotheekakte dient u zelf te tekenen op één van onze vestigingen. Een volmacht is niet mogelijk. Bent u vanwege gezondheidsklachten niet in staat om naar een vestiging te komen? Neem contact met ons op om een alternatieve mogelijkheid te bespreken.

Ik wil mijn testament opstellen of laten aanpassen, kan dit op afstand geregeld worden?

Wij kunnen uw wensen ten aanzien van een testament bespreken op één van onze vestigingen of op afstand via beeldverbinding of telefoon. Na dit gesprek kunnen wij u een indicatie geven van de kosten en planning. Dit is afhankelijk van de wensen en aanpassingen in uw testament. De definitieve akte dient u zelf te tekenen op één van onze vestigingen. Een volmacht is niet mogelijk. Bent u vanwege gezondheidsklachten niet in staat om naar een vestiging te komen? Neem contact met ons op om een alternatieve mogelijkheid te bespreken.

Ik wil een samenlevingscontract opstellen, moet ik hiervoor naar een vestiging komen?

Wij kunnen uw wensen ten aanzien van een samenlevingscontract bespreken op één van onze vestigingen of op afstand via beeldverbinding of telefoon. Het contract dient u zelf te tekenen op één van onze vestigingen. Een volmacht is niet mogelijk. Bent u vanwege gezondheidsklachten niet in staat om naar kantoor te komen?   Neem contact met ons op om een alternatieve mogelijkheid te bespreken.

Staat uw vraag er niet bij?  Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen