Wanneer heb je een Europese verklaring van erfrecht nodig?

Wanneer heb je een Europese verklaring van erfrecht nodig?

Wanneer heb je een Europese verklaring van erfrecht nodig?

Een Europese verklaring van Erfrecht heb je nodig als je erfgenaam bent van iemand die een buitenlandse nationaliteit heeft, in het buitenland woonde, een buitenlands testament heeft laten opstellen of onroerend goed nalaat binnen de Europese Unie (maar buiten Nederland).

De Europese erfrechtverklaring is namelijk een document waarmee je in de Europese Unie kunt bewijzen dat je erfgenaam bent. De Verklaring wordt opgevraagd door instellingen in het buitenland, zoals banken of gemeentes. Wil je bijvoorbeeld toegang krijgen tot een buitenlandse bankrekening of de Franse vakantiewoning die je wordt nagelaten op je naam laten zetten, dan heb je zo’n Verklaring nodig.

Aanvragen

De Verklaring kan worden aangevraagd door erfgenamen, executeurs en beheerders van de erfenis. Iemand die een legaat ontvangt kan in Nederland overigens geen Verklaring aanvragen. De notaris is in Nederland de bevoegde autoriteit om de Verklaring af te geven.

Vrijblijvende afspraak

Je kunt bij ons terecht voor uitgebreid advies en begeleiding. Neem contact op met een vestiging van Metis Notarissen bij jou in de buurt voor een vrijblijvende afspraak.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen