Vrijstelling van overdrachtsbelasting – de voorwaarden

Vrijstelling van overdrachtsbelasting – de voorwaarden

Goed nieuws voor veel woningkopers : vanaf 1 januari 2021 is voor een groot deel van deze groep de overdrachtsbelasting afgeschaft, mits je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  • bij de aankoop van de woning ben jij (of je partner) jonger dan 35 jaar;Metis_startersvrijstelling
  • je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling;
  • je gaat de woning zelf duurzaam bewonen;
  • vanaf 1 april 2021 geldt de startersvrijstelling alleen nog voor de verkrijging van woningen waarvan de waarde lager is dan € 400.000;

 

Aan bovenstaande voorwaarden moet worden voldaan op het moment van de ondertekening van de akte van levering bij de notaris. Bekijk hier ook de meest gestelde vragen (en antwoorden) over de afschaffing van de overdrachtsbelasting.

Welke gegevens zijn nodig om beroep te doen op de vrijstelling voor overdrachtsbelasting?

De koper moet bij de overdracht aan de notaris een schriftelijke verklaring afleggen. Als de woning door twee of meer personen verkregen wordt, dan moeten alle personen elk een eigen formulier invullen en ondertekenen. Per persoon wordt dan beoordeeld of de startersvrijstelling van toepassing is voor zijn of haar aandeel in de woning. In deze verklaring verklaart de koper dat:

  • De koper zelf duurzaam in de woning gaat wonen;
  • En dat er niet eerder gebruik is gemaakt van de startersvrijstelling.

De notaris mag uitgaan van de juistheid van de verklaring. De belastingdienst controleert op een later moment of de koper inderdaad aan de voorwaarden voor de startersvrijstelling voldoet. Wanneer blijkt dat er niet aan de voorwaarden is voldaan zal er een naheffing plaatsvinden.

Contact

Ben je voornemens een woning aan te kopen en wens je de levering door ons kantoor te laten verzorgen, neem dan contact  met ons op, wij zorgen ervoor dat je geen spijt krijgt van je aankoop!Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen