Waarom een aandeelhoudersovereenkomst een must is

Waarom een aandeelhoudersovereenkomst een must is

Feit: bij één op de vier B.V.’s ontstaat onenigheid tussen de aandeelhouders. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Hoe? Door het opstellen van een heldere en goed opgestelde aandeelhoudersovereenkomst. Wij horen u denken: “Ik heb toch statuten?” Bij de oprichting heeft u in de statuten de grondregels van de B.V. bepaald, zoals het doel van de onderneming en de wijze van benoeming van het bestuur. In een aandeelhoudersovereenkomst wordt de nadere invulling van de samenwerking tussen de aandeelhouders bepaald. Dus meer de specifieke afspraken over de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast is de aandeelhoudersovereenkomst, in tegenstelling tot de statuten, niet openbaar en is deze eenvoudig en zonder tussenkomst van een notaris te wijzigen.

Welke regelingen worden in een aandeelhoudersovereenkomst opgenomen?

 

  • De taakverdeling binnen de vennootschap.metis_aandeelhoudersovereenkomst
  • Verplichte meeverkoop regelingen voor minderheidsaandeelhouders.
  • Stemverplichtingen over bepaalde onderwerpen.
  • Beschermingsmaatregelen voor minderheidsaandeelhouders.
  • De wijze waarop de prijs bij een exit wordt vastgesteld.
  • Een concurrentie en/of relatiebeding.
  • Een geschillenregeling; als de aandeelhouders het niet eens zijn.

 

De specialisten van Metis Notarissen

 

Deze aanvulling op de statuten is dus vooral van belang als er onenigheid ontstaat tussen de aandeelhouders. Op zulke momenten kunt u terugvallen op de eerder gemaakte afspraken. Net als de statuten is de aandeelhoudersovereenkomst een dynamisch document. Metis Notarissen heeft specialisten op het gebied van ondernemingsrecht in huis die u kunnen adviseren bij de oprichting van een B.V., statutenwijzigingen en het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen