Wanneer is een schenking een geschenk?

Wanneer is een schenking een geschenk?

U krijgt iets van iemand en zij hoeven er niets voor terug. Een cadeau of een geldbedrag krijgen is altijd plezierig natuurlijk!  Of heeft u te maken met een schenking? Wat is het verschil tussen een schenking en een cadeau? Over een cadeau betaalt u doorgaans geen schenkbelasting. Toch zijn er een aantal uitzonderingen, met name als een cadeau van grote waarde is. Een reis bijvoorbeeld of een waardevol voorwerp.

Een geldbedrag

In 2019 mag iedereen u belastingvrij een schenking doen ter waarde van € 2173. Ouders of pleegouders mogen zelfs een bedrag tot € 5428 belastingvrij schenken. Of u al dan niet schenkbelasting moet betalen hangt dus af Schenking_metis_notarissenvan de relatie die u heeft met de schenker en ook het doel dat u heeft voor het geld. De Belastingdienst heeft de schenkingsvrijstellingen voor 2019 hier op een rij gezet.

Schenking in natura

Bij een schenking kan het naast geld ook gaan om spullen van waarde, zoals kostbare kunst of sieraden, een auto, een reis of een woning. Afhankelijk van de waarde van de schenking moet u ook over deze gift aangifte doen bij de belastingdienst. Maar hoe bepaalt u de waarde van een gift? Meestal gaat de belastingdienst uit van de marktwaarde, de prijs die iets had opgeleverd als het op de dag van de schenking was verkocht.

 

Hoe bepaalt u de marktwaarde van een gift?

Een woning                   De WOZ-waarde

Een auto                        Bepaal de waarde volgens de ANWB/BOVAG-koerslijst

Kunst of antiek            De Verzekerde waarde. Is het item niet verzekerd? Kijk dan in catalogussen van veilinghuizen

Andere spullen            Bepaal de waarde door de spullen te vergelijken op advertenties via verkoopsites marktplaats.nl of ebay.nl.

Krijgt u meerdere schenkingen van dezelfde persoon? Dan moet u de bedragen bij elkaar optellen. Dit geldt ook als u van elke ouder afzonderlijk een schenking krijgt. Partners worden door de belastingdienst gezien als 1 persoon.

Onze specialisten zijn, gezien onze specifieke deskundigheid de aangewezen personen om u te wijzen op de gevolgen van bepaalde wetgeving en de belastingvoordelen. Tevens kunnen wij u ontzorgen door samen met u een schenkingsakte op te stellen. Lees hier meer over de voordelen van een schenkingsakte.

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem hier contact  met ons op.

Bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/moet-ik-schenkbelasting-betalenUw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen