Wat is beneficiair aanvaarden?

Wat is beneficiair aanvaarden?

Het aanvaarden van een erfenis brengt ook risico’s met zich mee. Als u er namelijk voor kiest om de erfenis zuiver te aanvaarden krijgt u er ook alle schulden bij.  Soms zijn deze hoger dan het vermogen.  U kunt de erfenis verwerpen, maar dan krijgt u helemaal niets.  Een oplossing hiervoor is beneficiair aanvaarden.

Bij beneficiair aanvaarden krijgt u wel de erfenis, maar bent u niet verantwoordelijk voor eventuele schulden. Daarvoor is wel een vereffeningsprocedure nodig. Dat is iets meer werk voor de erfgenamen dan bij zuivere aanvaarding en dat brengt wat extra kosten met zich mee.

Wees ook voorzichtig: als het proces niet goed verloopt, bestaat de kans dat u toch voor de eventuele schulden opdraait. Deze situaties vragen om specialisten die hun vak verstaan. Metis Notarissen heeft specialisten in huis op het gebied van erfrecht die u stap voor stap meenemen in het proces. Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Maak een afspraak met één van onze specialisten.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen