24 jul Wat je moet weten over de rechtsgeldigheid van concepttestamenten
Onlangs heeft de minister voor Rechtsbescherming gereageerd op de discussie rondom de geldigheid van concepttestamenten. Aanleiding was het overlijden van een erflater zonder testament. De erflater had wel een concepttestament opgesteld, maar volgens de rechter konden hieraan geen rechten worden ontleend. Een aantal mensen heeft hierop een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden, waarin werd gepleit voor het toekennen van rechten aan concepttestamenten. In dit artikel gaan we in op de geldigheid van concepttestamenten.
Vormvoorschriften cruciaal voor juridische geldigheid testament
De minister heeft in zijn beantwoording aangegeven dat hij vasthoudt aan de huidige vormvoorschriften van een testament. Hij benadrukt het belang van rechtszekerheid en de bescherming van de erflater. Voor de rechtsgeldigheid van een uiterste wil moet de akte waarin de wilsbeschikking staat namelijk ondertekend worden door de erflater. Dit vormvoorschrift is van cruciaal belang en draagt bij aan een zorgvuldige afhandeling van nalatenschappen.
Maar hoe zit het dan met concepttestamenten?
Voordat de notaris de uiteindelijke akte passeert waarin de uiterste wil van de erflater is vastgelegd, kunnen er één of meerdere concepttestamenten worden opgesteld. Dit geeft de erflater de tijd om erover na te denken, eventueel met anderen te bespreken en aanpassingen te maken. De notaris speelt hierbij een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de erflater in vrijheid zijn wensen kan bepalen. Vóór het passeren van de akte informeert de notaris de erflater over de inhoud en geeft hij een toelichting. Zo wordt ervoor gezorgd dat wat in de akte staat, de daadwerkelijke wil van de erflater weergeeft.
Waarom is dit zo belangrijk?
Zolang de uiterste wil niet is ondertekend door de erflater ten overstaan van de notaris, is er geen zekerheid dat het concepttestament overeenkomt met de uiterste wil op het moment van overlijden. Dit is van groot belang, omdat de uiterste wil pas van kracht wordt wanneer de erflater hier zelf niet meer over kan spreken. Het waarborgen van rechtszekerheid is daarom van essentieel belang.
Ruimte binnen het wettelijke kader
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. In individuele gevallen kan de rechter beslissen om af te wijken van het ondertekeningsvereiste en de nalatenschap af te wikkelen op basis van een niet-ondertekend concepttestament. Maar zo’n beslissing vereist een grondige beoordeling van alle omstandigheden van de casus. Dit biedt de rechter de nodige ruimte binnen het bestaande wettelijke kader.
Meer informatie?
Wij begrijpen dat het allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Onze deskundige notarissen staan klaar om je te begeleiden bij het opstellen van een rechtsgeldig testament en al je vragen te beantwoorden. Wij zijn er om je gemoedsrust te bieden en ervoor te zorgen dat je wensen op de juiste manier worden vastgelegd.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!