Welke relatievorm past bij jullie?

Welke relatievorm past bij jullie?

Trouwen, geregistreerd partnerschap, met of zonder voorwaarden, samenlevingscontract, welke relatievorm kies je?  In onderstaande tabel lees je af wat je wel en niet kunt vastleggen over bijvoorbeeld  jullie woning, je bezittingen en schulden, kinderen en onderneming.

Metis Notarissen helpt je graag met het maken van de juiste keuze én met het vastleggen hiervan. Neem vandaag nog contact op met onze specialisten voor een vrijblijvend advies.

Samenwonen Trouwen & Geregistreerd partner
Niets vastgelegd. Wat bepaalt de wet? Zelf de voorwaarden bepalen bij de notaris:

Samenlevingscontract

Niets vastgelegd:  Wat bepaald de wet?

Beperkte gemeenschap van goederen.

Zelf de voorwaarden bepalen bij de notaris:

huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden

Woning, bezit en schuldmetis De woning, bezittingen en schulden voordat je gaat samenwonen zijn persoonlijk. Wat jullie samen kopen en de schulden die jullie samen aangaan, zijn van jullie samen. Jullie voldoen niet automatisch aan de voorwaarden voor partnerpensioen. Jullie leggen in een samenlevingscontract de afspraken vast over de verdeling van bezittingen en schulden. Op deze manier voldoen jullie aan de voorwaarden om partnerpensioen te krijgen. De woning, bezittingen en schulden tijdens het huwelijk of partnerschap zijn van jullie samen.
Schenkingen of erfenissen voor of tijdens het huwelijk zijn persoonlijk, tenzij anders bepaald door de schenker.
Jullie leggen vast waarin jullie willen afwijken van de wet. Jullie bepalen zelf of jullie meer of minder bezittingen en schulden gemeenschappelijk maken.
Kinderen Alleen de biologische moeder heeft het gezag. Alleen de biologische moeder heeft het gezag. De vader moet het kind erkennen en samen met de moeder het gezag aanvragen. Bij een huwelijk of partnerschap tussen een man en een vrouw is het gezag automatisch geregeld. Bij een huwelijk of partnerschap tussen een man en een vrouw is het gezag automatisch geregeld.
Overlijden De partners zijn geen erfgenaam van elkaar. De woning, bezittingen, schulden en eigen zaak gaan over op de familie. Met een samenlevingscontract betaalt de partner minder erfbelasting. Wil je dat je partner erft? Dan moet je een testament opmaken. Je partner en kinderen zijn erfgenaam. Wil je dit anders? Dit kun je vastleggen in een testament. Je partner en kinderen zijn erfgenaam. Wil je dit anders? Dit kun je vastleggen in een testament.
Uit elkaar Gezamenlijke bezittingen en schulden worden verdeeld. Bij minderjarige kinderen stellen jullie een ouderschapsplan op. De afspraken die opgenomen zijn in het samenlevingscontract lopen jullie samen na. Het contract wordt beëindigd en bij minderjarige kinderen stellen jullie een ouderschapsplan op. Scheiden gaat via de rechter. Er geldt partner- en kinderalimentatie. Jullie houden beiden het gezag. Partnerschap zonder minderjarige kinderen kan ook beëindigd worden via de notaris of advocaat. Scheiden gaat via de rechter. Er geldt partner- en kinderalimentatie. Jullie houden beiden het gezag. Partnerschap zonder minderjarige kinderen kan ook beëindigd worden via de notaris of advocaat.
Eigen zaak Eigen zaak en eventuele schulden zijn persoonlijk. Je partner heeft geen recht op winst of waardestijging. In het contract regelen jullie de verdeling van een waardestijging. Tijdens het huwelijk of partnerschap delen jullie alles, dus ook de financiële risico’s van een onderneming. Jullie leggen vast waarin jullie willen afwijken van de wet. Zo bescherm je zowel je partner als je bedrijf tegen risico’s.


Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen