30 okt Werken en studeren tegelijk? Juriste Anouk Proenings laat zien hoe het moet!
Meet Anouk Proenings – een echte alleskunner! Ze werkt fulltime als juriste personen- en familierecht bij Metis Notarissen en volgt daarnaast ook nog moeiteloos de studie notarieel recht. Ze vertelt over haar werk, hoe ze het voor elkaar krijgt om haar drukke baan met een studie te combineren en over veranderingen in het notariaat.
Van twijfel naar droombaan
Anouk wist lang niet goed wat ze wilde studeren. Ze bezocht talloze open dagen en nam deel aan verschillende proefstudeerdagen. “Zo kwam ik uiteindelijk bij de rechtenopleiding in Maastricht terecht,” vertelt Anouk. “Niet alleen de studie, maar ook het onderwijssysteem sprak me erg aan. Probleemgestuurd onderwijs staat in Maastricht namelijk centraal en daardoor doe je al gauw veel praktijkervaring op. Toen ik uiteindelijk een knoop moest doorhakken, bleef mijn hoofd steeds teruggaan richting rechten. Uiteindelijk besloot ik het gewoon te doen en vertrok ik van Brabant naar Maastricht om Nederlands recht te studeren.”
Na haar studie bleef Anouk in Maastricht plakken. “Ik had het er zo naar mijn zin dat ik er nog steeds woon en actief ben bij de studenten-turnvereniging,” vertelt ze enthousiast. Het was dan ook geen verrassing dat Anouk op zoek ging naar een baan in de buurt. Zo kwam Anouk bij Metis Notarissen terecht, waar ze nu al drie jaar werkt als juriste personen- en familierecht. En dat bevalt uitstekend.
Toekomstperspectief: kandidaat-notaris en verder
Anouk vertelt enthousiast over haar start bij Metis. “Alsof een fulltimebaan nog niet genoeg was, besloot ik ook nog eens een nieuwe studie op te pakken!”, lacht ze. John, een van de notarissen bij Metis, wist haar over te halen om naast haar werk notarieel recht te gaan studeren. Aanvankelijk twijfelde ze een beetje, maar John verzekerde haar dat het makkelijker zou zijn om het op jonge leeftijd te doen. “Zo gezegd, zo gedaan,” vertelt Anouk. “Inmiddels studeer ik alweer een tijdje met plezier deeltijd notarieel recht in Nijmegen.”
Werken en studeren is niet altijd even makkelijk, maar Anouk ziet ook veel voordelen. “Bij sommige vakken moet ik flink aanpoten, maar door mijn werk bij Metis Notarissen heb ik al veel praktijkervaring opgedaan. Dat komt soms ook terug in de stof die we op de universiteit behandelen en dan fiets ik er wat makkelijker doorheen. Die koppeling tussen theorie en praktijk maakt het studeren extra leuk en zorgt ervoor dat ik de stof beter begrijp.”
“De koppeling tussen theorie en praktijk maakt het studeren naast het werken extra leuk.”
Als Anouk afgestudeerd is, mag ze zichzelf officieel kandidaat-notaris noemen. Wat ze daarna wil, weet ze nog niet helemaal zeker: “Als kandidaat-notaris mag je nog geen aktes ondertekenen, daarvoor zou ik eerst de beroepsopleiding nog moeten volgen. Maar gelukkig heb ik nog twee jaar om te beslissen of ik dat wel zie zitten!”, grapt ze.
Ingewikkelde kwesties worden tevreden klanten
Als juriste vindt Anouk het vooral interessant om in contact te zijn met klanten. “Het leukste aan mijn werk is om de cliënten goed te informeren en ingewikkelde kwesties begrijpelijk te maken. Natuurlijk ben ik ook bezig met het opstellen van aktes, maar de besprekingen vooraf zijn het leukst. Het voelt waardevol om mensen te helpen met iets dat belangrijk is voor hen en ze tevreden de deur uit te zien gaan. En het is helemaal fantastisch als ze je later nog een compliment geven over de tijd die je voor hen hebt genomen.”
Anouk is blij dat ze bij Metis Notarissen niet alleen haar werk goed kan doen, maar ook echt iets kan bijdragen. “We hebben hier de ruimte om zelf met ideeën te komen en daar wordt echt naar geluisterd. We vinden het belangrijk om van elkaar te horen hoe we ergens tegenaan kijken en dat maakt het werken hier extra leuk. Bovendien is de werksfeer supergezellig en dat is natuurlijk een mooie bonus!”
Weg met het stoffige imago
Anouk ziet dat het vakgebied op meerdere vlakken verandert. “De notaris is geen stoffige oude man meer,” legt ze uit. “Hier op kantoor merk je dat ook goed. Mensen komen binnen bij onze notaris Yvonne en vragen zich af: ‘Is dit de notaris?’. Mensen hebben dat ook echt wel eens aan mij gevraagd. Yvonne gaf bijvoorbeeld haar visitekaartje en liep even weg om een kopie te maken, en dan vroegen ze: ‘Is zij dan de notaris?’. Ik vind het een positieve ontwikkeling dat drie van de vijf notarissen bij Metis vrouw zijn. Het stereotype van de stoffige oude man verdwijnt zo snel.”
“Het stereotype van de stoffige oude man verdwijnt snel.”
“Daarnaast is en blijft het notariaat natuurlijk een vak van papier,” voegt Anouk toe. “Maar we moeten wel meegaan met de digitalisering.” Ze merkt dat de notariële sector nog achterloopt op digitaal gebied, maar gelukkig wordt er steeds meer gekeken naar hoe dit kan worden verbeterd. “Dat moet uiteraard wel veilig gebeuren en daar besteden we dan ook veel aandacht aan. Het is belangrijk dat de vertrouwelijke informatie die we hier behandelen, niet in verkeerde handen terechtkomt.”
Anouk denkt niet dat het werk van een jurist snel vervangen zal worden door computers. “Het vak blijft gewoonweg te ingewikkeld om er een computer op los te laten. Mensen hebben vaak specifieke wensen en elke situatie is anders. Het is de taak van een jurist om te kijken naar wat van toepassing is per specifieke situatie en wat voor testament daar het beste bij past. Dat is iets wat lastig te automatiseren is.”
Meer dan alleen een huis kopen
Volgens Anouk is de grootste uitdaging voor het notariaat om mensen binnen te halen. “Veel mensen associëren notarissen alleen met het kopen van een huis, maar een notaris kan zo veel meer betekenen. Zo kunnen we helpen bij het opstellen van een testament en kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden om de erfbelasting zo gunstig mogelijk te maken voor nabestaanden. Het is dan ook zeker aan te raden om eens langs te komen en te ontdekken wat de notaris nog meer kan!”
Om mensen bewuster te maken van wat het notariaat allemaal te bieden heeft, heeft Anouk een goed idee: “Meer lezingen geven! Eerder deden we dat al, maar het is een beetje stil komen te liggen door corona. Ik zou dat graag weer willen oppakken, maar daar moet je natuurlijk wel tijd voor hebben. Voorlopig richt ik me nog op mijn studie, maar wie weet is er wat mogelijk in de toekomst.”
Meer weten?
Wil je graag in contact komen met Anouk over zaken die betrekking hebben op het personen- en familierecht? Neem dan contact met ons op!