Wijziging voorwaarden splitsingsvrijstelling per 1 juli 2025

Wijziging voorwaarden splitsingsvrijstelling per 1 juli 2025 cover

Wijziging voorwaarden splitsingsvrijstelling per 1 juli 2025

Per 1 juli 2025 wijzigen de voorwaarden voor de splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting. De aanpassing is om onbedoeld gebruik te voorkomen en duidelijkere criteria te stellen voor toepassing van de vrijstelling.

Wat is een splitsingsvrijstelling?

De splitsingsvrijstelling is een regeling in de overdrachtsbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kan onroerend goed zonder belastingheffing worden overgedragen bij een juridische splitsing van een onderneming. Dit voorkomt dat bedrijven bij herstructureringen onnodig overdrachtsbelasting moeten betalen.

Wanneer geldt de splitsingsvrijstelling?

De vrijstelling kan van toepassing zijn bij:

1. Juridische splitsing: een onderneming wordt opgesplitst in meerdere rechtspersonen.
2. Aandelenfusie: eigendomsoverdracht binnen een concernstructuur.
3. Bedrijfsfusie: overdracht van activa en passiva binnen een onderneming.

Aanscherping voorwaarden per 1 juli 2025

De wetswijziging introduceert extra eisen voor de toepassing van de splitsingsvrijstelling. Hierdoor wordt strikter bepaald in welke situaties de vrijstelling van overdrachtsbelasting mag worden gebruikt. De belangrijkste nieuwe voorwaarden zijn:

  • Ondernemingseis: de splitsingsvrijstelling geldt alleen als de transactie betrekking heeft op een actieve onderneming. Dit betekent dat vastgoedoverdracht zonder reële bedrijfsactiviteiten niet langer vrijgesteld is.
  • Voortzettingseis: de activiteiten van de gesplitste onderneming moeten na de splitsing worden voortgezet. Dit voorkomt dat bedrijven zich enkel splitsen om belastingvoordelen te benutten zonder daadwerkelijke bedrijfscontinuïteit.
  • Soortgelijk belangeis: de belanghebbenden moeten vóór en na de splitsing grotendeels dezelfde verhoudingen behouden. Dit betekent dat de verhoudingen tussen aandeelhouders of betrokken partijen niet drastisch mogen wijzigen door de splitsing.
  • Aanhoudingseis: de verkrijgende partijen moeten het onroerend goed of de onderneming gedurende een bepaalde periode in bezit houden. Dit voorkomt dat de splitsingsvrijstelling wordt gebruikt voor snelle doorverkoop constructies met belastingvoordeel.

Met deze aanscherpingen wil de overheid misbruik tegengaan en ervoor zorgen dat de vrijstelling alleen wordt toegepast bij reële herstructureringen.

Meer mogelijkheden bij ruziesplitsing

Naast deze aanscherpingen wordt de regeling ook verruimd. In situaties waarin aandeelhouders door een conflict – een ruziesplitsing – een nieuwe houdsterstructuur willen creëren, wordt de splitsingsvrijstelling voortaan toegestaan. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan een praktijkbehoefte.

Heeft u vragen over de gevolgen van deze wijziging voor uw situatie? Neem gerust contact met ons op.

Contact

Bedrijfsopvolging is een fenomeen waar iedere ondernemer op een bepaald moment mee te maken krijgt. Vooral wanneer de onderneming een familiebedrijf betreft, kan dit soms voor ingewikkelde situaties zorgen. Reden genoeg dus om alvast eens na te denken over de opvolging van jouw familiebedrijf. Lees er alles over in ons artikel ‘Bedrijfsopvolging in 3 stappen’.

Naar het artikel



Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen