Samenwonen zonder afspraken?
Dat kan risico’s geven.

 

Samenwonen voelt als samen alles delen: een huis, je spullen, misschien een kind of huisdier. Maar waar veel stellen niet bij stilstaan, is dat er juridisch helemaal niets geregeld is als je geen afspraken op papier zet. En juist dán kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld bij een onverwachte breuk of een ziekenhuisopname.

Een samenlevingscontract zorgt voor rust en duidelijkheid. Je legt vast wie wat bezit, hoe je de kosten verdeelt en wat er gebeurt als het leven anders loopt dan gepland. Zo voorkom je dat je partner of kind straks met lege handen staat.

Bij Metis Notarissen helpen we jonge stellen al jaren om dit goed én betaalbaar te regelen. We begrijpen jullie situatie, spreken heldere taal en maken het makkelijk: snel, persoonlijk en zonder gedoe.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een notarieel document waarin je samen vastlegt hoe jullie zaken geregeld hebben. Denk aan wie wat inbrengt in de relatie, hoe jullie gezamenlijke kosten verdelen en wat jullie voor elkaar willen betekenen bij ziekte, overlijden of een mogelijke breuk. Het biedt houvast en duidelijkheid, juist op de momenten dat je dat het hardst nodig hebt.

Een samenlevingscontract is dus geen teken van wantrouwen, maar van goed voor elkaar willen zorgen. Het geeft rust en voorkomt onduidelijkheid of conflicten, nu én in de toekomst.

“Ik wilde gewoon weten waar ik aan toe was als het mis zou gaan.”

Mijn vriendin en ik hebben samen een huis gekocht. Alles ging snel. Maar toen begon ik me af te vragen: Wat als we uit elkaar gaan? Wie krijgt dan wat terug?

Bij Metis hebben ze het stap voor stap uitgelegd. Geen gedoe, gewoon duidelijk. Nu weet ik: als er iets gebeurt, hebben we het geregeld. En dat geeft eerlijk gezegd veel rust.

– Rick (35), Meerssen

Checklist: wat hebben jullie juridisch vastgelegd en wat (nog) niet?

Kunnen jullie ‘ja’ antwoorden op de volgende vragen?

  • Is er een testament waarin jullie elkaar benoemen tot erfgenaam?
  • Is er een verdeling van inleg, spaargeld of schulden geregeld?
  • Hebben jullie vastgelegd wie het gezag over jullie kind krijgt als één van jullie overlijdt?

Een samenlevingscontract voorkomt dat soort onzekerheid. Het laat zien dat je vooruitdenkt en elkaar serieus neemt. Geen gedoe achteraf, maar nu samen eerlijk afspreken wat van wie is, en wat jullie voor elkaar willen betekenen.

Plan een gratis adviesgesprek met een van onze adviseurs

Veelgestelde vragen

Moeten we trouwen voor een samenlevingscontract?

Nee. Een samenlevingscontract is juist een alternatief voor trouwen. Het is bedoeld voor stellen die (nog) niet willen trouwen, maar wel duidelijke afspraken willen maken over geld, eigendommen en zorg voor elkaar. Je kiest zelf wat je regelt zonder de wettelijke gevolgen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Wat is het verschil tussen trouwen en een samenlevingscontract?

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap gelden automatisch veel wettelijke regels, zoals gemeenschap van goederen (tenzij je dat anders vastlegt). Een samenlevingscontract is flexibeler. Er is geen automatisch recht op erfenis of partnerpensioen, tenzij je dat samen regelt. Het contract biedt dus maatwerk, maar vereist ook bewust keuzes maken.

Wat als we later iets willen aanpassen?

Geen probleem. Een samenlevingscontract is flexibel. Als jullie situatie verandert, bijvoorbeeld door de aankoop van een huis, de komst van een kind of gewijzigde inkomsten, kunnen jullie het contract laten aanpassen. Zo blijft het altijd aansluiten bij jullie leven.

Wat zijn de kosten van een samenlevingscontract?

Het eerste gesprek is gratis. Hierin bespreken we jullie situatie en wensen. Het opstellen van het samenlevingscontract zelf kost bij Metis Notarissen vanaf €400, afhankelijk van de grootte van het contract. Jullie weten vooraf precies waar je aan toe bent.

Kunnen we een samenlevingscontract regelen als we al samenwonen?

Absoluut. Sterker nog: het is juist slim om het dan alsnog te regelen. Want als jullie al samen een huis delen, gezamenlijke kosten hebben of bezittingen opbouwen, is het belangrijk dat daar ook heldere afspraken over zijn. Zo voorkom je dat onduidelijkheid later tot gedoe leidt. Het is nooit te laat om het goed te regelen en hoe eerder je het doet, hoe beter je beschermd bent.

Onderlinge afspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft duidelijkheid en heeft voordelen. In dit artikel leggen we je in 5 stappen uit hoe je tot een goed samenlevingscontract komt.

Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen