Alleen op reis met uw (minderjarig) kind

Alleen op reis met uw (minderjarig) kind

De zomervakantie is begonnen! De vakanties naar mooie en zonnige oorden zijn al maanden geleden gereserveerd. De paspoorten en ID kaarten zijn in orde, het zwembad bij het hotel is  goedgekeurd en het programma van het animatieteam is gecheckt.
Maar reist u als ouder alleen met een minderjarig kind terwijl het gezag berust bij beide ouders of bij de andere (thuisblijvende) ouder alleen, dan heeft u toestemming van de (andere) ouder nodig. Voorkom onnodig oponthoud bij de douane en controleer uw situatie voor vertrek.

Toestemmingsformulier

Op de pagina van Rijksoverheid vindt u meer informatie over de verschillende situaties en vindt u het toestemmingsformulier inclusief de gebruikshandleiding. Dit formulier dient per kind te worden ingevuld en ondertekend door de gezagdrager die niet met de kinderen meereist. Verder wordt er op dit formulier aangegeven waar de reis heen gaat en de duur van de reis.

Geen Schengenland en visum

Gaat de reis naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is dan vindt er altijd controle aan de grens plaats. Mogelijk zijn er andere regels voor het alleen reizen met een minderjarig kind en is het toestemmingsformulier niet voldoende. Informeer naar de regels bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land.
Reist u met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is, dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van het visum.

Legalisatie van de handtekening

Ondertekening van het toestemmingsformulier is niet louter een formaliteit. U stemt ermee in dat uw minderjarig kind voor een bepaalde duur naar het buitenland vertrekt en gaat er ook van uit dat als de vakantie er op zit uw kind weer veilig huiswaarts keert.
Daarom is het belangrijk dat u met zekerheid instemt met de inhoud en dat vaststaat dat u zelf het document ondertekend heeft. Bij Metis Notarissen kunt u onder overlegging van uw geldig legitimatiebewijs uw handtekening laten legaliseren. U zet uw handtekening dan in het bijzijn van de notaris en toont daarbij uw geldig legitimatiebewijs. Zo is het achteraf niet mogelijk dat er onenigheid ontstaat over de echtheid van uw handtekening.

Wilt u meer informatie of heeft u interesse in een afspraak bij ons op kantoor? Bel ons op telefoonnummer: 088-3040304 of vul ons contactformulier in op onze website.