De rol van de notaris bij het oprichten van een onderneming

De rol van de notaris bij het oprichten van een onderneming cover

De rol van de notaris bij het oprichten van een onderneming

Wanneer u een onderneming of bedrijf wilt oprichten, is de notaris uw onmisbare gids door het juridische landschap. De notaris speelt een cruciale rol bij het formaliseren van de rechtsvorm van uw onderneming, wat essentieel is voor de bescherming van uw rechten en belangen.

Rechtsvormen

Er bestaan verschillende rechtsvormen waaruit u kunt kiezen bij het starten van een bedrijf. De meest voorkomende zijn de eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), besloten vennootschap (BV) en naamloze vennootschap (NV). Elke rechtsvorm heeft zijn eigen kenmerken en vereisten.

Voor sommige rechtsvormen, zoals de BV en NV, is het wettelijk verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen van de oprichtingsakte. Deze akte bevat de statuten van uw onderneming, die de structuur, doel en regels vastleggen. De notaris zorgt ervoor dat deze documenten voldoen aan alle wettelijke eisen en biedt advies over de meest geschikte rechtsvorm voor uw situatie.

De adviesrol van de notaris

Naast het formaliseren van de rechtsvorm, biedt de notaris waardevol advies over zaken als aansprakelijkheid, belastingen en het beschermen van uw persoonlijke vermogen. De notaris kan u bijvoorbeeld adviseren over de voordelen van een BV, waarbij uw privévermogen afgeschermd is van bedrijfsschulden, in tegenstelling tot een eenmanszaak of VOF.

Notariële begeleiding

Het inschakelen van een notaris is niet alleen vaak verplicht, maar ook zeer aan te raden. De notaris helpt u bij het navigeren door complexe juridische processen en zorgt ervoor dat uw bedrijf een solide juridische basis heeft. Dit is cruciaal voor het succes en de duurzaamheid van uw onderneming.

Het oprichten van een onderneming is een spannende stap. Met de expertise van een notaris bent u verzekerd van een juridisch correcte start. Of u nu kiest voor een BV, NV of een andere rechtsvorm, de notaris staat klaar om u te begeleiden naar een succesvolle toekomst. Bekijk ook onze checklist voor ondernemers. Voor een uitgebreid advies en begeleiding op maat, neem contact op met Metis Notarissen. Wij staan garant voor deskundige ondersteuning bij elke stap van uw ondernemersreis.Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen