Hypotheek tiny house: hoe zit dat?

Hypotheek tiny house: hoe zit dat?

Hypotheek tiny house: hoe zit dat?

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam en klein wonen in een tiny house. Maar hoe zit het met de financiering? Een hypotheek voor tiny house kan verschillen van een standaard hypotheek. En er zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden. In dit artikel legt Kim Peeters, Juriste Onroerend Goed bij Metis Notarissen, u uit wat er nodig is om een hypotheek voor een tiny house aan te vragen.

Wat is een tiny house?

Tiny houses zijn compacte, vaak duurzame woningen die een minimalistische levensstijl bevorderen. Ze zijn milieuvriendelijk en doorgaans betaalbaarder dan traditionele woningen. Deze eigenschappen maken ze aantrekkelijk voor mensen die bewust kiezen voor eenvoud en duurzaamheid.

Hypotheek voor tiny house: wat zijn de eisen?

Eigendom van de grond of erfpacht

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek voor een tiny house, is het essentieel dat het huis op eigen grond staat of dat er sprake is van erfpacht. Banken financieren doorgaans alleen tiny houses die op eigen grond of erfpachtgrond staan. Dit biedt namelijk extra zekerheid voor de lening.

Omgevingsvergunning aanvragen

Voor het plaatsen van een tiny house is meestal een omgevingsvergunning vereist. Vooral als het huisje als permanente woning wordt gebruikt. Deze vergunning bevestigt dat de bouw en het gebruik van het tiny house voldoen aan alle lokale regels. Het is raadzaam deze vergunning tijdig aan te vragen. Zonder goedkeuring is een hypotheek namelijk niet mogelijk.

Als u net een huis heeft gekocht, dan gaat u een leuke en bijzondere tijd tegemoet. Er komt van alles op uw pad dat geregeld moet worden. Een van die dingen is het bezoek aan uw notaris. Want alleen een notaris kan ervoor zorgen dat uw droomhuis ook echt uw eigendom wordt. Weten wat een notaris voor u kan betekenen? Lees dan de gratis brochure ‘Zorgeloos een huis kopen’.

Bekijk de brochure

Duurzaamheid en financiering

Tiny houses worden vaak met duurzame materialen en energiebronnen gebouwd. Steeds meer banken bieden daarom speciale hypotheken aan voor tiny houses. Hierbij wordt rekening gehouden met de energiezuinigheid van de woning. Deze hypotheken kunnen lagere rentes of extra financieringsopties bevatten. Daarnaast zijn er soms subsidies of financieringsmogelijkheden beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden voor het financieren van zonnepanelen, isolatie of andere duurzame installaties in uw tiny house.

Hoeveel kunt u lenen voor een tiny house?

De leensom voor een hypotheek voor een tiny house is vaak lager dan bij traditionele huizen. De waarde van een tiny house ligt meestal ook lager. Het exacte leenbedrag hangt af van verschillende factoren. Denk aan uw inkomen, de waarde van het tiny house en de kosten van de grond of erfpacht. De meeste banken bieden hypotheken aan voor tiny houses tot een bepaald maximumbedrag. Dit is afhankelijk van hun eigen voorwaarden.

Hypotheek tiny house: vergelijk de opties

Niet alle banken bieden hypotheken voor tiny houses aan. Maar het aantal financiële instellingen dat dit wel doet, groeit. Vergelijk daarom de verschillende opties om te zien welke bank het beste aansluit bij uw wensen en situatie. Houd rekening met voorwaarden voor duurzaamheid en eigen grond en vraag eventueel advies bij een hypotheekadviseur.

Voor koppels die op het punt staan om samen te gaan wonen en al een koopwoning in gedachten hebben, is het opstellen van een notarieel samenlevingscontract een belangrijke stap. Hoewel trouwen wellicht nog niet op de agenda staat, is het cruciaal om wederzijdse afspraken helder en begrijpelijk vast te leggen. Lees er meer over in het artikel.

Naar artikel

Kim Peeters
Juriste Onroerend Goed



Uw notaris online, stel hier uw vraag!

Stel hier gratis uw juridische vraag en ontvang binnen 24 uur een antwoord.*

Contactformulier - chat

*U ontvangt gedurende de werkweek binnen 24 uur een antwoord van één van onze specialisten.

Ook Metis Notarissen wil graag de richtlijnen van RIVM volgen om verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen.

Alle voorgeschreven maatregelen worden in acht genomen! Ofschoon ons kantoor op werkdagen van 09.00 uur tot 17.15 uur geopend is, zullen wij – gelet op de adviezen van het RIVM en mits gelet op onze notariële zorgplicht naar onze mening verantwoord – besprekingen met u zoveel mogelijk via een beeldverbinding van Skype, FaceTime of Whatsapp of gewoon per telefoon voeren. Om de juiste afweging te maken verzoeken wij u daarom om met ons te bellen in plaats van spontaan langs te komen.

Dat betekent echter niet dat we uit de running zijn. Integendeel!

Lees meer over onze maatregelen